Μαυροβούνιο: Αποτιμώντας το μέλλον των κυβερνώντων κομμάτων

Μαυροβούνιο: Αποτιμώντας το μέλλον των κυβερνώντων κομμάτων

Το Μαυροβούνιο δεν θα αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ και δεν θα ακυρώσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο ηγέτης του συνασπισμού «Crno na bijelo», κ. Dritan Abazović, ο οποίος πρόκειται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Μέτωπο και τους Δημοκρατικούς.

Παρόλο που αυτά τα δύο θέματα βρίσκονταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη του Δημοκρατικού Μετώπου, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, θα παραμείνουν αμετάβλητα, παρά τις προσδοκίες μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων.

Δύο νέα σημαντικά ερωτήματα για το φιλο-σερβικό εκλογικό σώμα όσον αφορά την ταυτότητα δεν θα εξεταστούν στη νέα κυβέρνηση. Απομένει να φανεί αν η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας θα συμφωνήσει με αυτό, ειδικά αν θυμηθεί κανείς ότι το 2014, ο Μητροπολίτης Αμιφλόχιος είχε δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο πληροφοριών Regnum ότι «το ΝΑΤΟ κάνει τώρα αυτό που έκαναν οι Χίτλερ και Μουσολίνι στο K&M . Στην εποχή τους, το Κοσσυφοπέδιο ήταν μέρος της «Μεγάλης Αλβανίας». Το βόρειο τμήμα βρισκόταν στην κατεχόμενη Σερβία, η οποία ωστόσο ήταν μέρος του σερβικού έθνους. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ είναι χειρότερο, επειδή απέσχισαν το Κοσσυφοπέδιο δια βίας και εγκλημάτων. Επομένως, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μια αμυντική συμμαχία, αλλά ένα εθνικό φασιστικό σύμφωνο που συνεχίζει τις δραστηριότητες του Χίτλερ και του Μουσολίνι».

Το 2008, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, ο Μητροπολίτης είχε δηλώσει: «Αυτή είναι η πιο επαίσχυντη προδοσία του Μαυροβουνίου».

Στη νέα πραγματικότητα, ο Μητροπολίτης κέρδισε έδαφος στον πολιτικό στίβο του Μαυροβουνίου, με τους νικητές των εκλογών της Κυριακής να σπεύδουν να φιλήσουν το χέρι του. Θα συμφωνήσει ο Μητροπολίτης να αμφισβητήσει τις απόψεις του τόσο εύκολα;

Κρίνοντας από αυτά τα δύο παραδείγματα, το ερώτημα παραμένει κατά πόσο θα εκπληρωθεί η υπόσχεση για κατάργηση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία, ο οποίος επίσης τέθηκε σε αυτό το μέρος του εκλογικού σώματος κατά την προεκλογική εκστρατεία, σχολιάζει ο ιστότοπος CDM.

Η μελλοντική κυβέρνηση δεν έχει θίξει ακόμα το ζήτημα για τις μητέρες με τρία ή περισσότερα παιδιά, των οποίων τα αιτήματα υποστήριξαν. Θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους και θα επιστρέψουν τον σχετικό νόμο στο Κοινοβούλιο τώρα που έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία;

Εκτός από την υπόσχεση «Μαυροβούνιο ως Ελβετία», το μελλοντικό κυβερνητικό καθεστώς δεν παρουσίασε ένα σαφές οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο θα βασιστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου, ούτε διευκρίνισε την προθεσμία. Η συνέχιση έργων όπως η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Bar-Boljara φαίνεται αβέβαιη, και το κοινό του Μαυροβουνίου αναρωτιέται πώς θα αξιοποιηθούν οι κρατικοί πόροι, χωρίς να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η πρώην αντιπολίτευση πρέπει να ξεχάσει την χαλαρή πολιτική, να μην αναλίσκεται στους επικριτές της και να μη μεταφέρει την ευθύνη σε άλλους. Θα πρέπει να μάθουν να λαμβάνουν αποφάσεις και να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους. /ibna