Κροατία: Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την κρίση υγείας μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια kuna

Κροατία: Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την κρίση υγείας μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια kuna

Η κρίση του κορωνοϊού έχει κοστίσει μέχρι τώρα την Κροατία πάνω από 11 δισεκατομμύρια kuna (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά πήγαν προς υποστήριξη μέτρων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για τα οποία έχουν δαπανηθεί περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια kuna μέχρι στιγμής, δήλωσε την Πέμπτη Αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić, προσθέτοντας ότι είναι δυνατή η λήψη νέων μέτρων για τη διάσωση των παραπαίουσων τμημάτων της οικονομίας.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ολόκληρο το φάσμα των πρόσθετων δαπανών, ειδικά στον τομέα της υγείας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Είχαμε άλλες δαπάνες που δεν προγραμματίσαμε, τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για το Κροατικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας και άλλες οντότητες όπου είπαμε ότι τουλάχιστον θα διευθετήσουμε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Marić.

Επισήμανε επίσης το έλλειμμα από την πλευρά των εσόδων του προϋπολογισμού, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο, όπως είπε, είχε αναπόφευκτη επίδραση στην είσπραξη των εσόδων του προϋπολογισμού, ιδίως του ΦΠΑ αλλά και άλλων.

Σύμφωνα με τον Marić, από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Αυγούστου, το έλλειμμα των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι είναι περίπου 12 τοις εκατό και οι εισφορές μεταξύ 9 και 10 τοις εκατό.

«Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν ήταν τόσο κακοί μήνες, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, βλέπουμε μια πτώση της αξίας, την οποία βλέπουμε μέσω των δημοσιονομικών λογαριασμών, και τώρα είμαστε σε επίπεδα κάτω του 50%. Μέχρι τότε βρισκόμασταν σε επίπεδα μεταξύ 65 και 70 τοις εκατό του προηγούμενου έτους», επεσήμανε ο Υπουργός.

Όπως αναφέρει η HINA, ο Marić υπενθύμισε επίσης μέτρα που διευκολύνουν τους φορολογούμενους, μέτρα αναβολής ή διαγραφής φορολογικών χρεών, για τα οποία διατέθηκαν περίπου 5,3 δισεκατομμύρια kuna.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, αναμένει ότι το ήμισυ αυτού του ποσού θα διαγραφεί και μέχρι στιγμής έχει διαγραφεί μεταξύ 2,3 και 2,4 δισεκατομμυρίων kuna.

«Συνολικά, όταν το προσθέσετε, φτάνουμε σε 21 δισεκατομμύρια kuna», είπε ο Marić.

Σχολιάζοντας πιθανά νέα μέτρα για τη διάσωση ορισμένων τμημάτων της οικονομίας, είπε ότι αυτά τα νέα μέτρα θα εισαχθούν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

«Είμαστε συνεχώς συνεπείς, η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο Marić./ibna

(1 EUR = 7.53806 HRK)