Σλοβενία: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα

Σλοβενία: Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Λιουμπλιάνα

Ο Γάλλος Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Jean-Yves Le Drian πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Σλοβενία ​​κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Σλοβενίας Δρ Anže Logar.

Ο Γάλλος Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων Jean-Yves Le Drian και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Δρ Anže Logar

Η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Le Drian επιβεβαιώνει το κοινό ενδιαφέρον της Σλοβενίας και της Γαλλίας για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των διαδοχικών προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς η Σλοβενία ​​θα δώσει τη σκυτάλη στη Γαλλία το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Στις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Logar τόνισε το ενδιαφέρον της σλοβενικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στον πολιτικό, οικονομικό και άλλους τομείς. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Σλοβενίας, με τον όγκο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η αυτοκινητοβιομηχανία να είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για στρατηγική κυριαρχία της Ευρώπης σε βασικούς τομείς και ζήτησαν περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας σε δήλωση.

Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν ότι η Σλοβενία ​​και η Γαλλία συμμερίζονται πολλές απόψεις για επίκαιρα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Και οι δύο είναι ένθερμοι υποστηρικτές της αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης και αμφότεροι θέτουν ψηλά στην ατζέντα τις προσπάθειες της ΕΕ για επίλυση της κρίσης στην υγεία, διασφαλίζοντας ταχεία οικονομική ανάκαμψη, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ, ενίσχυση των πολιτικών της ΕΕ σε ορισμένους τομείς και τον ισχυρό ρόλο της στον κόσμο. Η Σλοβενία ​​και η Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και της διεθνούς τρομοκρατίας, και έχουν παρόμοιες απόψεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των παγκόσμιων κρίσεων. Οι διαδοχικές προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Υπουργοί Logar και Le Drian αφιέρωσαν ιδιαίτερη προσοχή στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο, να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Σλοβενίας και να ολοκληρωθεί τη στιγμή της γαλλικής Προεδρίας. Η Διάσκεψη θα δώσει στους πολίτες της ΕΕ την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, η οποία – όπως συμφώνησαν και οι δύο υπουργοί – αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τις υποψήφιες χώρες να εφαρμόσουν τις επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια ζήτησαν συνεχή κοινή δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, του κοινού συστήματος ασύλου και της αποτελεσματικής λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν.

Άλλα θέματα συζήτησης περιελάμβαναν τρέχοντα διεθνή ζητήματα, συγκεκριμένα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λευκορωσία και τον Λίβανο.

Σήμερα, ο Υπουργός Le Drian θα συμμετάσχει στην 24η Διαβούλευση Σλοβένων Διπλωματών στο Brdo pri Kranju ως εξέχων ξένος προσκεκλημένος. Η συμμετοχή του έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Σλοβενίας για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ./ibna