Βουλγαρία: Επικοινωνία Zaharieva με τον Osmani

Βουλγαρία: Επικοινωνία Zaharieva με τον Osmani

Η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva έθεσε το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενώπιον του νέου Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Bujar Osmani.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Osmani, η Ekaterina Zaharieva επιβεβαίωσε τη συνεπή υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η συμμόρφωση με τη Συνθήκη αποτελούν βασικούς όρους για την πρόοδο προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να επιστρέψουμε το θέμα της διεύρυνσης στην ατζέντα της ΕΕ, καθώς και την απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας. Όπως γνωρίζετε, η Βουλγαρία υπήρξε πάντα και παραμένει ένας από τους πιο συνεπούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η υποστήριξή μας δεν είναι άνευ όρων», δήλωσε η Υπουργός Zaharieva.

Εξέφρασε την ελπίδα για την επανέναρξη του έργου της Κοινής Ιστορικής Επιτροπής, η οποία τέθηκε σε αναστολή από τα Σκόπια λόγω των εκλογών, το συντομότερο δυνατό. Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι το έργο της επιτροπής δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Ο Υπουργός Bujar Osmani επιβεβαίωσε την υποστήριξη για την τήρηση της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία και δεσμεύτηκε να εξοικειωθεί με τις δυνατότητες επανάληψης του έργου της επιτροπής. Ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Βουλγαρίας στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού – τόσο για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας μέσω της επικράτειας της Βουλγαρίας, όσο και για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση με τον έξαρση του Covid-19, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η Ekaterina Zaharieva τόνισε ότι η Βουλγαρία βρίσκεται σταθερά πίσω από τη δημιουργία κοινών κριτηρίων για τον έλεγχο των εσωτερικών συνόρων στην ΕΕ στο πλαίσιο της πανδημίας και θα ξεκινήσει συζήτηση για μια τέτοια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το θέμα της συζήτησης ήταν επίσης η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στο πλαίσιο της κοινής προεδρίας της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια το Νοέμβριο στη Σόφια./ibna