Βουλγαρία: Ύφεση 10% κατέγραψε το β’ τρίμηνο του 2020 η βουλγαρική οικονομία

Βουλγαρία: Ύφεση 10% κατέγραψε το β’ τρίμηνο του 2020 η βουλγαρική οικονομία

Η Βουλγαρική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 10% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και κατέγραψε από το 1997 τη δραματικότερη μείωση σε ετήσια βάση κατά 8,5%.

Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής αφορούν την περίοδο των αυστηρότερων μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας που στόχευαν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Το ΑΕΠ μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 10% σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες, όταν αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,3%. Αυτό είναι το χειρότερο οικονομικό τρίμηνο για τη Βουλγαρία για τα τελευταία 25 χρόνια. Για το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ ανήλθε σε πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2016 ευρώ κατά κεφαλήν.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΙΣ έδειξαν μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 2,1% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, σε σύγκριση με μείωση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η εγχώρια κατανάλωση ήταν 0,4% υψηλότερη τον β’ τρίμηνο (κάτω από τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,1% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο).

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με μείωση 1,2% που σημειώθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Σε ετήσια βάση, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου τον Απρίλιο-Ιούνιο μειώθηκε απότομα, μειώνοντας το 14,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 (το πρώτο τρίμηνο, η ετήσια πτώση ήταν 5,6%.)

Οι εξαγωγές κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 22,1%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20,4%, όμως η Βουλγαρία σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα 754,9 εκατομμυρίων λέβα ή 2,8% του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 19,1%.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης 3,3% φέτος στο μακροοικονομικό πλαίσιο του νόμου για τον προϋπολογισμό, μετά την καταγραφή ανάπτυξης κατά 3,4% το 2019. Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού τον Απρίλιο, που ήταν απαραίτητη λόγω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία, να μην τροποποίησε τον στόχο ανάπτυξης, αλλά η θερινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε ότι η βουλγαρική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος./ibna