Σερβία: Ο Trump θα γίνει εγγυητής της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Dacic

Σερβία: Ο Trump θα γίνει εγγυητής της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Dacic

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic είπε σήμερα φιλοξενούμενος του πρωινού προγράμματος “TV Prva” ότι έχει την εντύπωση ότι προσπάθησαν να “τραβήξουν” το 10 το «καλό» στην Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των Αλβανών, «που συνεχώς μιλούν για αμοιβαία αναγνώριση».

«Κατά την προετοιμασία αυτής της συνάντησης, αυτό το μέρος του διαλόγου σχετικά με την οικονομία εναρμονίστηκε και υποβλήθηκαν ορισμένες προτάσεις που έγιναν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι με το 10 το “καλό”, ήθελαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Αλβανίας, τα οποία συνεχώς μιλούν για αμοιβαία αναγνώριση. Μετά την απόρριψη του Vučić, δεν είναι πλέον μέρος της ατζέντας. Οι συνομιλίες συνεχίζονται, αναμένεται να ολοκληρωθούν και ο Donald Trump θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας για την οικονομία» δήλωσε ο Dacic.

Σύμφωνα με τον Dacic, η παρουσία του Trump είναι σημαντική γιατί με κάποιον τρόπο, μετά την υπογραφή, θα γίνει ο εγγυητής της συμφωνίας.

«Η παρουσία του είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, γίνεται κάπως εγγυητής αυτού που υπογράφηκε. Γι ‘αυτό η παρουσία του είναι σημαντική από αυτή την πλευρά. Θέλουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν συμφωνούμε με τελεσίγραφα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αυτό το ζήτημα δεν συζητήθηκε καν, επιλύθηκε. Η θέση μας στην εξωτερική πολιτική είναι τώρα εντελώς διαφορετική. Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει πλέον πλειοψηφία σε διεθνείς οργανισμούς.

Ερωτηθείς εάν η Πρίστινα αναμένεται να συμμετάσχει στη “Mini Schengen” μετά από αυτές τις συνομιλίες, ο Dacic είπε ότι κανείς δεν θα τους ρωτούσε.

«Ποιος τους ρωτάει κάτι. Ο Hoti είναι αστείος που λέει ότι δεν θα μιλήσουν για τίποτα παρά την αναγνώριση. Γιατί λοιπόν φτάσατε εκεί; Δρα για την «εσωτερική του αγορά. Δεν θα είναι ικανοποιημένοι έως ότου η Σερβία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, έως τότε παραμένουν οι απογοητεύσεις. Δεν είναι πολύ ενθουσιώδεις για αυτό το θέμα. Αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε μια χώρα που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη./ibna