Β-Ε: «Δεν είναι εύκολη η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης» δηλώνει ο Cikotić

Β-Ε: «Δεν είναι εύκολη η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης» δηλώνει ο Cikotić

«Η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί συμμόρφωση με πλήθος ξένων συμβάσεων και εσωτερικών νόμων, και η πρόκληση έγκειται στη διασφάλιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Selmo Cikotić, Υπουργός Ασφαλείας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ανέφερε ότι το 99% των αλλοδαπών που εισέρχονται στο έδαφος της Β-Ε ήταν παράνομοι μετανάστες.

«Εισέρχονται στη χώρα χωρίς έγγραφα από τη χώρα καταγωγής τους και, εκφράζοντας την πρόθεσή τους και το αίτημα ασύλου, αποκτούν ένα συγκεκριμένο είδος καθεστώτος. Επί της ουσίας, το ένα τοις εκατό αυτών που εισέρχονται στη Β-Ε έχουν κάποιο είδος εγγράφου αναγνώρισης. Άλλοι εισέρχονται χωρίς έγγραφα, όχι με τον καθορισμένο τρόπο, και γι ‘αυτό αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο. Διασχίζουν σε παράνομα εδάφη», είπε ο Cikotić.

Ο Υπουργός Ασφάλειας της Β-Ε δήλωσε ότι μόνο δύο ή τρία τοις εκατό αυτών που εισέρχονται στη Β-Ε υποβάλλουν αίτηση ασύλου.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε το παρόν φαινόμενο της πρόθεσης να πολιτογραφηθούν πολίτες της Β-Ε ως αιτούντες άσυλο», είπε.

Το κράτος, οι οντότητες και τα καντόνια, ακόμη και οι δήμοι, διαθέτουν κάποια δικαιοδοσία στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, επεσήμανε ο Cikotić, λέγοντας ότι λόγω της έλλειψης ενιαίας και εναρμονισμένης προσέγγισης για την επίλυση αυτής της κρίσης, το καντόνι της Una-Sana υιοθετεί τα δικά του μέτρα.

Ο Cikotić είπε ότι επιλύει τα πράγματα «με διαφορετικό τρόπο», αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμπερασμάτων της Προεδρίας της Β-Ε για την απομάκρυνση των στρατοπέδων στο Bihac και το Velika Kladuša από τις αστικές περιοχές, για τη μείωση της πίεσης από μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τους τοπικούς πληθυσμός.

Όπως λέει, η Β-Ε σέβεται τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και συμβαδίζει με ό,τι προβλέπεται από τις παγκόσμιες συμβάσεις για αυτό το τμήμα του πληθυσμού.

«Οι διατάξεις αυτές τηρούνται. Αυτοί οι οργανισμοί διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς, σε συνεργασία με τα εγχώρια ιδρύματα. Η συμμόρφωση αυτή είναι επίσης εμφανής σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Υπουργός Ασφάλειας της Β-Ε. /ibna