Βουλγαρία: Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις διαμαρτυρίες και την αστυνομική βία

Βουλγαρία: Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις διαμαρτυρίες και την αστυνομική βία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία και κάλεσε την αστυνομία να σεβαστεί την αρχή της αναλογικής χρήσης βίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας ως θεμελιώδες δικαίωμα. Και παρόλο που το ζήτημα της επιβολής του νόμου είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα, σας υπενθυμίζουμε ότι οποιαδήποτε χρήση βίας πρέπει να είναι αυστηρά αναλογική», δήλωσε ο Christian Wiegand, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι η επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις βουλγαρικές αρχές και το μήνυμα έχει παραδοθεί.

Μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης, ξέσπασαν συγκρούσεις στην πλατεία μπροστά από το νέο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, στην περιοχή του τριγώνου της εξουσίας. Νέοι, και φανατισμένοι πολίτες φανατικοί άρχισαν να βομβαρδίζουν την αστυνομία με διάφορα αντικείμενα, ενώ οι ειρηνικοί διαδηλωτές που παρευρίσκονταν στη δική τους διαδήλωση διαμαρτυρίας αποσύρθηκαν. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η αστυνομία προχώρησε σε εκκαθάριση της πλατείας.

Περίπου στις 3.00 π.μ., οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό των βασικών διασταυρώσεων της Σόφιας.

Χθες ήταν η 56η ημέρα των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη Βουλγαρία. Οι πολίτες απαιτούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού Boyko Borissov, του Γενικού Εισαγγελέα Ivan Geshev και τη διεξαγωγή δίκαιων κοινοβουλευτικών εκλογών./ibna