Σλοβενία: Έφτασαν στο διάστημα οι πρώτοι Σλοβενικοί δορυφόροι

Σλοβενία: Έφτασαν στο διάστημα οι πρώτοι Σλοβενικοί δορυφόροι

Μετά από μια σειρά αναβολών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η εκτόξευση των πρώτων δορυφόρων της Σλοβενίας, Trisat και Nemo HD, ως μέρος ενός έργου της ευρωπαϊκής διαστημικής εταιρείας Arianespace, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα το πρωί.

Ο πύραυλος Vega της Arianespace, ο οποίος μετέφερε 53 δορυφόρους από 13 χώρες, ξεκίνησε με επιτυχία το ταξίδι του από τη Γαλλική Γουινέα στις 3:51 π.μ. CET.

Και οι δύο σλοβενικοί δορυφόροι, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ορόσημο για τις προσπάθειες της διαστημικής τεχνολογίας της χώρας αλλά και της Ευρώπης, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε τροχιά, με το Nemo HD να κινείται στα 515 χιλιόμετρα και το Trisat στα 530 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Οι πρώτες επαφές τους με τους σταθμούς στη Λιουμπλιάνα και το Μάριμπορ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10:43 π.μ. και 10:50 π.μ. αντίστοιχα.

Ο επικεφαλής του έργου Trisat Iztok Kramberger, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μάριμπορ, δήλωσε στο Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων (STA) ότι μια ομάδα ερευνητών είχε συγκεντρωθεί στη σχολή για να παρακολουθήσει την έναρξη, η οποία έβαινε ομαλά.

«Είμαστε χαρούμενοι που έχει ξεπεραστεί αυτό το πρώτο εμπόδιο. Ωστόσο, η πραγματική δουλειά μόλις ξεκίνησε, είμαστε μόνο στην αρχή», δήλωσε ο Kramberger σχετικά με τον νανοδορυφόρο 4,4 κιλών που μπορεί να απαθανατίσει πολυφασματικές εικόνες της Γης σε φάσμα υπέρυθρων ακτινών μικρού κύματος με μια υπερσύγχρονη διαστημική κάμερα.

Θα πρσφέρει πρωτίστως πληροφορίες για το πόσο ισχυρή είναι αυτή η νέα διαστημική τεχνολογία, ενώ οι εικόνες της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση καταστάσεων όπως η θαλάσσια ρύπανση με κυλίδες πετρελαίου ή πλαστικά, μεγάλες πυρκαγιές ή ηφαιστειακή τέφρα στην ατμόσφαιρα για τις ανάγκες της αεροπορικής βιομηχανίας.

Το Nemo HD είναι ένας μικρο-δορυφόρος 65 κιλών, ο οποίος θα παράγει πανοραμικές και πολυφασματικές εικόνες με διαδραστικό τρόπο.

Αναπτύχθηκε από το Κέντρο Αριστείας για τις Επιστήμες και τις Τεχνολογίες του Διαστήματος (SPACE-SI) που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα, και για παράδειγμα θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της Γης για γεωργικούς, δασικούς, αστικούς και θαλάσσιους σκοπούς.

Οι σλοβενικοί δορυφόροι αποτελούν μέρος του πρώτου τεστ της φιλοσοφίας Small Spacecraft Mission Service (SSMS), η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου αριθμού δορυφόρων με μία κίνηση, που συνεπάγεται μικρότερο κόστος.

Ο Kramberger φάνηκε πεπεισμένος ότι η Σλοβενία ​​είχε επικεντρωθεί στο σωστό μέγεθος και τη σωστή τεχνολογία, και είχε «δαμάσει το σωστό κύμα ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής του SPACE-SI Tomaž Rodič συμφωνεί: «Αποτελεί, βεβαίως, επιβεβαίωση ότι η αναπτυξιακή μας στρατηγική στον τομέα των μικρο-δορυφόρων, που καταρτίστηκε πριν από μια δεκαετία, ήταν σωστή και μας επέτρεψε να συμμετάσχουμε σε μια πρωτοποριακή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος».

Παρομοίως, ο Σλοβένος αστροφυσικός Jure Japelj με έδρα το Άμστερνταμ τονίζει ότι το Trisat χτίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στη Σλοβενία.

«Οι ξένοι μπορούν να το παρατηρήσουν αυτό, και με τον καιρό κάτι τέτοιο οδηγεί σε μεγαλύτερα έργα», δήλωσε ο Japelj, εξηγώντας παράλληλα ότι η πρωταρχική εστίαση των δύο δορυφόρων θα ήταν τώρα στη δοκιμή νέων τεχνολογιών.

Ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Zdravko Počivalšek σχολίασε επίσης αυτό το σημαντικό ορόσημο, καθώς δήλωσε στο Twitter ότι «η Σλοβενία ​​έχει ενταχθεί στην ομάδα χωρών με λειτουργικούς δορυφόρους στο διάστημα, ένα κορυφαίο επίτευγμα που θα πρέπει να μας κάνει εξαιρετικά περήφανους». /ibna