Κροατία: Νέα σχέδια για γεωθερμικά έργα στον ορίζοντα

Κροατία: Νέα σχέδια για γεωθερμικά έργα στον ορίζοντα

Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού που έχει βάλει στον “πάγο” πολλά επενδυτικά σχέδια που είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, δεν αναγκάστηκαν όλα τα έργα να σταματήσουν ή να επιστρέψουν στο συρτάρι και να περιμένουν καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Νέα κροατικά γεωθερμικά έργα βρίσκονται στον ορίζοντα για τη Slavonia, την Podravina και το Međimurje, καθώς πολλές προσφορές έχουν ήδη καταφθάσει.

Όπως γράφει η Novac στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, εννέα προσφορές κατατέθηκαν για την εξερεύνηση γεωθερμικών υδάτων σε τέσσερις περιοχές εξερεύνησης στις περιοχές Slavonia, Podravina και Međimurje, οι οποίες υποβλήθηκαν από επτά διαφορετικούς πλειοδότες, όπως ανέφερε ο Οργανισμός Υδρογονανθράκων την Τετάρτη.

Ο Οργανισμός Υδρογονανθράκων ανακοίνωσε προσφορές για τέσσερις περιοχές εξερεύνησης στην Κροατία που προορίζονται για την εξερεύνηση των γεωθερμικών υδάτων για ενεργειακούς σκοπούς στις αρχές Ιουνίου, με την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020 να είναι η καταληκτική ημερομηνία προσφορών.

Αυτοί είναι οι ερευνητικοί χώροι των Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 και Merhatovec, με την Επιτροπή Προσφορών να κρίνει ότι ελήφθησαν εννέα προσφορές από επτά διαφορετικούς υποψηφίους για το διαγωνισμό για αυτό το επερχόμενο Κροατικό γεωθερμικό έργο.

«Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση των ληφθέντων προσφορών, ωστόσο καθίσταται ήδη σαφές ότι ο διαγωνισμός, παρά τις αντιξοότητες, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία καθώς προσφορές κατατέθηκαν για όλες τις ανακοινωμένες τοποθεσίες και οι αιτούντες αποτελούν αξιόπιστες κροατικές και ξένες εταιρείες με εμπειρία στην ανάπτυξη γεωθερμικών έργων», ο προαναφερθείς Οργανισμός σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι θα παρουσιάσουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τους πιθανούς επενδυτές και τα προτεινόμενα έργα αφού η Επιτροπή αξιολογήσει σωστά τις ληφθείσες προσφορές.

«Τα κροατικά γεωθερμικά έργα έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την κορωνίδα της ενεργειακής μετάβασης, δεδομένου ότι η εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές για τις οποίες έχει προσδιοριστεί γεωθερμικό δυναμικό σε πηγάδια όπου είχαν πραγματοποιηθεί αρχικά γεωτρύσεις για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου», ο Ο Οργανισμός Yδρογονανθράκων καταλήγει. /ibna