Ρουμανία: Οι πολιτικές μεταγραφές προκαλούν πολιτικές εξελίξεις

Ρουμανία: Οι πολιτικές μεταγραφές προκαλούν πολιτικές εξελίξεις

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Ρουμανία, εντείνονται οι ‘πολιτικές μεταγραφές’, ιδίως προς το κυβερνών κόμμα. Ο Πρόεδρος της χώρας, Klaus Iohannis, δήλωσε χθες, αναφερόμενος στις πρόσφατες ‘μεταγραφές’ βουλευτών και γερουσιαστών από το PSD στο PNL, ότι, αν και έχει εκφράσει τη διαφωνία του για αυτήν την πρακτική στους πρώην συναδέλφους του στο Φιλελεύθερο Κόμμα, το φαινόμενο συνεχίζεται.

Στην ερώτηση πώς εξηγεί το γεγονός ότι, παρ’ όλο που ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban έχουν ταχθεί κατά των πολιτικών ‘μεταγραφών’,  δεν λαμβάνεται υπόψη η θέση του, ο  Klaus Iohannis απάντησε ότι έχει εκφράσει στους πρώην συναδέλφους του τη διαφωνία του. Πρόσθεσε δε, ότι από τη θέση του ως Προέδρου της Ρουμανίας όμως, δεν μπορεί να υποδείξει σε έναν πρόεδρο κόμματος “ποιον να βάλει και ποιον να μη βάλει” στις λίστες των βουλευτικών εκλογών. “Αυτή είναι μια κομματική απόφαση, τη θέση μου όμως την έχω εκφράσει δημοσίως και θα συνεχίσω να το κάνω. Ανέκαθεν ζητούσα από τους Ρουμάνους να ψηφίζουν υπεύθυνα άτομα,” δήλωσε ο Klaus Iohannis.

Προχθές, Τρίτη,   αποπέμφθηκαν από το PSD η γερουσιαστής Roxana Paţurcă και οι βουλευτές Adrian Todor, Cătălin Rădulescu και Dan Ciocan επειδή απουσίασαν από την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να συζητηθεί και ψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης  Orban.

Η  Pațurcă  γράφτηκε στο   PNL  και θα δραστηριοποιείται στη Γερουσία με την ομάδα των Φιλελευθέρων. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των φιλελεύθερων γερουσιαστών Daniel Fenechiu. Ο σύζυγος της κας Pațurcă είναι δήμαρχος εκλεγμένος με το PNL στο νομό Calarasi.

Πηγές  στο  PSD δήλωσαν ότι ο Rădulescu δέχθηκε κρούσεις από τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι του υποσχέθηκαν μια θέση στις λίστες, αν απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Αντιδρώντας στην πρακτική των ‘μεταγραφών’, ο α’ αντιπρόεδρος του  PNL, Rareș Bogdan, επιτέθηκε κατά του Πρωθυπουργού Ludovic Orban και ζήτησε από την ηγεσία του PNL να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που είχαν εκλεγεί με το PSD./ibna