Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην ΕΕ λόγω COVID-19 καταγράφει η Ρουμανία

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην ΕΕ λόγω COVID-19 καταγράφει η Ρουμανία

Ανακοινώθηκε από την Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρουμανία έχει φτάσει τους 91.256. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 1.365 νέα κρούσματα, μετά από 23.973 τεστ. Από αυτά, 197 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα, Βουκουρέστι.

Αρνητική πρωτιά    

Η Ρουμανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων λόγω COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 3,1 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων (ECDC). Η έκθεση παρουσιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως, ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας στον ΠΟΥ  Alexandru Rafila, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη θέση εδώ και ενάμιση μήνα περίπου.

Ο Alexandru Rafila εξέφρασε την ανησυχία του, πολύ περισσότερο αφού, όπως δήλωσε, η Βουλγαρία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, έχει μεγάλη διαφορά από τη Ρουμανία: 1,5 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθούν χώρες  με έναν θάνατο ανά 100.000 κατοίκους ή με έναν πολύ μικρότερο, ακόμα, δείκτη. Γεγονός που δείχνει ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη Ρουμανία αυτό το διάστημα ανήκουν, κατά μεγάλο ποσοστό, στην κατηγορία των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, που ασθενούν βαρύτερα, παρουσιάζουν επιπλοκές και δυστυχώς ορισμένα καταλήγουν. «Είναι ένας δείκτης της ικανότητας του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα κρούσματα κορωνοϊού σε μια χώρα της ΕΕ. Μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Rafila, «όμως όχι με επιτυχία».

Χθες, η διευθύντρια του ECDC δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού έφτασε στην Ευρώπη στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, όταν η επιδημία εισήλθε στη φάση απογείωσης, και υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν συνεπάγεται ωστόσο κατ’ ανάγκην νέους κινδύνους, σύμφωνα με δημοσίευμα του  Reuters./ibna