Βόρεια Μακεδονία: Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, σύμφωνα με τον Dimitrov

Βόρεια Μακεδονία: Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, σύμφωνα με τον Dimitrov

Κοινή συνέντευξη παραχώρησαν χτες ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και νυν Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov και ο αντικαταστάτης του στο Υπουργείο Εξωτερικών Bujar Osmani.

Στην τοποθέτηση του ο Nikola Dimitrov χαρακτήρισε ως ιστορικά τα τελευταία τρία χρόνια που υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών, κυρίως λόγω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, της επίλυσης της διαφοράς με την Ελλάδα και την έναρξη της ιστορικής διαδικασίας με την Βουλγαρία. Στην επόμενη περίοδο στην οποία θα ηγηθεί της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΓΕΥ), όπως επεσήμανε, το επίκεντρο του έργου του θα είναι η αρχή της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ και η επιτυχής διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ένωση.

Στις 26 Μαρτίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη χώρα για την ένταξη της στην ΕΕ. Ο Dimitrov τόνισε ότι μια κοινή επιτυχία με τον Osmani ήταν το πράσινο φως από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

«Μια διαδικασία με την οποία θα πρέπει να φέρουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, αλλά και τη ζωή και την οικονομία στο εσωτερικό, στην πατρίδα μας. «Η εστίασή μου στην ΓΕΥ θα είναι η αρχή της διαδικασίας ένταξης και τη χρήση της δυναμικής με τη δέσμευση της γερμανικής προεδρίας και της καγκελάριου Merkel στα τέλη του έτους να ξεκινήςουμε επιτέλους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ανοίξει το καλύτερο εργαλείο για τη μεταρρύθμιση στο εσωτερικό», δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Nikola Dimitrov.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα σήμαινε κατά κάποιο τρόπο ότι η ΓΕΥ θα είναι ένας από τους κύριους κινητήρες που προωθούν τις μεταρρυθμίσεις. Ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια ανάλυση ή ανανέωση της διαπραγματευτικής δομής που έχει ήδη καθιερωθεί δεδομένης της νέας μεθοδολογίας των ομάδων όπου υπάρχουν πολλά κεφάλαια.

Ο Dimitrov επεσήμανε ότι «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά ταυτόχρονα μεγάλες προκλήσεις, μεγάλη επιβάρυνση, αλλά και τεράστια χρυσή ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να τα χρησιμοποιήσουμε για να εισχωρήσουμε βαθιά στη διαδικασία ένταξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Dimitrov ενημέρωσε επίσης ότι στις 8 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη θα συζητήσουν για μια έκδοση του σχεδίου του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο θα παρουσιαστεί από τη γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το σχέδιο του Βερολίνου εντός των δυνατοτήτων σε μια τέτοια στιγμή είναι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τον τελευταίο μήνα του τρέχοντος έτους. Η γερμανική προεδρία αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο νέος αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις./ibna