Σερβία: Δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφο στην Ουάσιγκτον δήλωσε ο Dačić

Σερβία: Δεν θα δεχτούμε τελεσίγραφο στην Ουάσιγκτον δήλωσε ο Dačić

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić δήλωσε σήμερα ότι για το αν η συνάντηση των εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στον Λευκό Οίκο θα είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου ή μια καταστροφή του διαλόγου εξαρτάται από το τι περιμένει κανείς από τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η Σερβία είναι εκεί για συμφωνία και διαπραγματεύσεις, αλλά όχι για ένα τελεσίγραφο.

«Η πίεση στο κράτος και στον άνθρωπο προσωπικά θα είναι μεγάλη, με εκβιασμούς, απειλές για το μέλλον του και ολόκληρο το κράτος, αλλά ξέρω επίσης πώς αντιδρά ο Aleksandar Vučić σε αυτό. Επομένως, δεν συμβουλεύω σε κανέναν να ακολουθήσει το τελεσίγραφο στην περίπτωση της Σερβίας και του Vučić, γιατί δεν είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος, είμαστε για συνομιλίες και συμφωνίες, αλλά δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα», είπε ο Dačić.

Ο Dačić δήλωσε στο RTS ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συνάντησης, μίλησαν μόνο για τη διαμόρφωση του οικονομικού πλαισίου, δηλαδή των υποδομών, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, ανθρώπων, κεφαλαίων, αλλά ότι οι εκπλήξεις είναι δυνατές.

«Εάν κάποιος περιμένει να είναι μια θεαματική συνάντηση, για να εμφανιστεί η ιστορία της κατάστασης στο πολιτικό πλαίσιο, τα πράγματα είναι απροετοίμαστα. Αν κάποιος πιστεύει ότι θα ασκήσει πίεση στη Σερβία μέσω μιας κρυφής ατζέντας, εάν συμβεί αυτό, ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, είμαι σίγουρος, θα ανταποκριθεί με τον τρόπο που είναι ο καλύτερος για το κράτος και το εθνικό συμφέρον», είπε ο Dačić.

Δηλώνοντας ότι η πολιτική συμφωνία δεν έχει προετοιμαστεί, ο Dačić είπε ότι ο Vučić αναμένει επίσης εκπλήξεις στη συνάντηση, αλλά το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να επιλυθεί μόνο με συμβιβασμό.

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο Jared Kushner, γαμπρός και στενός συνεργάτης του Donald Trump, θα είναι στη συνάντηση και ότι ανακοινώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence ή ο ίδιος ο πρόεδρος Donald Trump θα μπορούσαν να παρευρεθούν στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για την οικονομία.

Ο Dačić επεσήμανε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν βλέπουν θετικά για ότι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνει η ΕΕ.

«Από την άλλη πλευρά, η Σερβία δεν μπορεί να διορθώσει τα πράγματα στη διεθνή τάξη, θα συμμετάσχουμε σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την επίλυση του προβλήματος, γνωρίζουμε όλοι ότι οι Βρυξέλλες μεσολαβούν στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, σύμφωνα με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η λύση πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε ο Dačić.

Όπως είπε, νωρίτερα δεν πήγαν στην Ουάσιγκτον για να μιλήσουν, αλλά μόνο για να ασκήσουν πίεση στη Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και τώρα θα επιδιώξουν συμβιβασμό./ibna