Βουλγαρία: Κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Νέο Σύνταγμα το GERB

Βουλγαρία: Κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Νέο Σύνταγμα το GERB

Το GERB και το VMRO θα υποβάλουν την πρόταση σύγκλησης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και ενός νέου Συντάγματος

«Έχουμε τις απαραίτητες ψήφους, τις 127, για να υποβάλουμε ένα σχέδιο απόφασης για τη σύγκληση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης και ένα σχέδιο ενός νέου Συντάγματος, όπως απαιτείται από το ισχύον Σύνταγμα» δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GERB Daniela Daritkova.

Στο πλαίσιο της μαζικής αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας, το GERB και το VMRO πραγματοποίησαν διαπραγματεύσεις και δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις του Krasimir Karakachanov, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Συντάγματος.

Η Daritkova τόνισε ότι ορισμένα άρθρα έχουν αναδιαταχθεί στο σχέδιο ενός νέου βασικού νόμου, καθώς και ένα προοίμιο έχει γραφτεί μετά την επιμονή των εταίρων του συνασπισμού των «Ενωμένων Πατριωτών», καθώς στην αρχική έκδοση δεν υπήρχε κανένα.

“Καταργήσαμε την πιθανότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας του δικαστικού σώματος, επειδή αυτό το στοιχείο στις προτάσεις μας προκάλεσε σοβαρές αντιπαραθέσεις. Έχουμε γράψει ρητά το κείμενο του Νόμου περί Εθνόσημων στο Σύνταγμα προκειμένου να περιγράψουμε με μεγάλη λεπτομέρεια το Βουλγαρικό Εθνόσημο. Υπάρχουν πολλές άλλες αλλαγές που θα δείτε», ανακοίνωσε η Daritkova, υπόσχεται ότι τα νέα κείμενα θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Έτσι, η απαραίτητη υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος προήλθε από το NFSB, VMRO, Volia και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Από την πλευρά του, ο Iskren Veselinov από το VMRO τόνισε ότι το σχέδιο ενός νέου Συντάγματος είναι πρακτικά κοινό για το κυβερνών κόμμα, επειδή συμφώνησαν σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Για πρώτη φορά, θέτουμε την προώθηση του ποσοστού γεννήσεων ως μέριμνα του κράτους», εξήγησε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι δίδονται επίσης περισσότερα δικαιώματα στους Βούλγαρους του εξωτερικού. Παραμένει το άρθρο ότι ο γάμος είναι η ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας./ibna