Αλβανία: Η ενότητα γύρω από το εθνικό συμφέρον φέρνει επιτεύγματα για το κράτος, είπε ο Meta

Αλβανία: Η ενότητα γύρω από το εθνικό συμφέρον φέρνει επιτεύγματα για το κράτος, είπε ο Meta

Ο Πρόεδρος Ilir Meta συμμετείχε σήμερα στο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στον Αυλώνα (Vlorë) «Ο πόλεμος του Αυλώνα, πόλεμος για την προστασία και την επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας».

Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Meta είπε ότι «είναι μια μέρα για να θυμηθούμε τον εθνικό πόλεμο του Αυλώνα (Vlorë) το 1920. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για όλους τους εμπλεκόμενους ιστορικούς και όλους τους κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς για αυτό το επιστημονικό συνέδριο που ρίχνει φως σε πολλά γεγονότα, σε πολλές αλήθειες που κάνουν ακόμη μεγαλύτερο το έπος του πολέμου του Αυλώνα (Vlorë) για την εξαιρετική σημασία που έχει για πρώτη φορά από το 1912, ένα λειτουργικό αλβανικό κράτος και να δημιουργήσει μια παράδοση οικοδόμησης του κράτους μέχρι σήμερα . Και ο πόλεμος του Αυλώνα είναι το πιο σημαντικό μήνυμα για όλους, ότι μέσω της ενότητας γύρω από το εθνικό συμφέρον μπορεί να δημιουργηθεί μια δύναμη που φέρνει μόνο επιτυχίες και επιτεύγματα για το έθνος, το κράτος για όλους», δήλωσε ο Meta.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Meta είπε ότι «εάν υπάρχει θέληση, όλα τα πράγματα επιλύονται».

«Εάν υπάρχει βούληση για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, δεν βλέπω κανένα λόγο να μην επιλυθούν. Εάν υπάρχει βούληση να σεβαστούμε τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχει βούληση για αυτό το ζήτημα, τότε μιλάμε για άλλη μέρα, γιατί είναι η μέρα του Αυλώνα», είπε.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία των εκλογών, ο Meta απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να προσθέσει τίποτα χωρίς να ακούσει τους εκπροσώπους των κύριων πολιτικών δυνάμεων.

Όσον αφορά το μήνυμα του πρέσβη Yuri Kim, ο Meta είπε ότι «νομίζω ότι ήρθε η ώρα να καθαριστούν όλα στη χώρα μας μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών και να έχουμε δημοκρατικούς και νόμιμους θεσμούς. Μόνο οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές καθαρίζουν την πολιτική εγκληματικών ή διεφθαρμένων στοιχείων που επιδιώκουν να κρατήσουν όμηρο το κράτος δικαίου προς το συμφέρον διαφόρων ομάδων.»

Σχετικά με το ζήτημα της θαλάσσιας οριοθέτησης, ο Meta είπε «ότι η συμπεριφορά μου ήταν και θα είναι πάντα εθνική, συνταγματική και πλήρως υπεύθυνη»./ibna