Μαυροβούνιο: Τα κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο για σειρά περιστατικών βανδαλισμού

Μαυροβούνιο: Τα κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο για σειρά περιστατικών βανδαλισμού

Κόμματα και συνασπισμοί στο Μαυροβούνιο κατηγορούν το ένα το άλλο για μια σειρά περιστατικών που έχουν συμβεί σε αρκετές πόλεις τις τελευταίες δύο ημέρες, κατά τα οποία έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε βοσνιακές και μουσουλμανικές εγκαταστάσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) του Milo Đukanović, το οποίο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές, κατηγορεί τους φιλο-Σερβικούς συνασπισμούς, οι οποίοι έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, για πρόκληση περιστατικών σε εθνική βάση, εμφάνιση σημαιών Chetnik και επίθεση σε ισλαμικό θρησκευτικές τοποθεσίες.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα συγκεντρώθηκαν γύρω από τον νικηφόρο συνασπισμό και οι εκπρόσωποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο κατηγορούν το DPS ότι προκάλεσε ταραχές επειδή έχασαν τις εκλογές και αυτή τη στιγμή ένα σταθερό και ασφαλές Μαυροβούνιο δεν τους βολεύει.

«Το τελευταίο σε μια σειρά, μια βανδαλιστική πράξη βίας στην Pljevlja, που στρέφεται εναντίον της ισλαμικής κοινότητας εκεί, είναι μεγάλη ανθρώπινη ντροπή για τον δράστη της. Είναι ανέντιμο και δειλό να κάνουμε τέτοια πράγματα κάτω από την κάλυψη της νύχτας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα του δράστη αυτού του γεγονότος. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την εντύπωση ότι πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση που στοχεύει να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών της Pljevlja και ολόκληρου του Μαυροβουνίου στη βάση των θρησκευτικών προτιμήσεων. Δεν θα βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα, αλλά το γεγονός ότι πολλά περιστατικά παραμένουν άλυτα υποδηλώνει ότι αυτό δεν είναι μια αυθεντική μορφή θρησκευτικού μίσους και μισαλλοδοξίας και χουλιγκανισμού, αλλά ένα σκόπιμο σχέδιο για την αύξηση των εντάσεων σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, δυστυχώς, ήδη αποδίδει τα αποτελέσματά του», προειδοποίησε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Πολλοί ηγέτες του νικητήριου συνασπισμού καταδίκασαν επίσης τα περιστατικά και ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να μείνουν στο σπίτι και να μην βγουν έξω, ώστε κανείς να μην μπορεί να τους κατηγορήσει για διάπραξη κάποιου περιστατικού.

Αν και όλα φαίνονται ξεκάθαρα, το DPS δεν έχει παραδοθεί ακόμη και δεν έχει αναγνωρίσει οριστικά την εκλογική του ήττα. Στη σύνοδο της Προεδρίας του κόμματος, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το DPS είναι ο μεμονωμένος νικητής των εκλογών και ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες σχετικά με πιθανούς συνασπισμούς μετά την εκλογή. Ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν πολύ περισσότερα.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών είναι έτοιμο για μετεκλογικές συνομιλίες με πιθανούς εταίρους. Αυτοί θα είναι κυρίως εκείνα τα κόμματα με τα οποία αποτελεί μέχρι στιγμής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διότι πιστεύουμε ότι αυτό το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ έχει δύναμη και αποφασιστικότητα να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει. Έχοντας υπόψη τον κίνδυνο που επικράτησε στο Μαυροβούνιο, το DPS θα υποτάξει το κόμμα του στο γενικό συμφέρον όλων των πατριωτικών δυνάμεων για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, της ταυτότητάς μας, της ευρωατλαντικής του πορείας, των αξιών του αντι-φασισμού και της διαθνοτική συνύπαρξή μας», αναφέρεται στη δήλωση.

Το DPS λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τίποτα για να μιλήσουμε με εκείνους που «αναμειγνύουν θρησκεία και πολιτική σε αυτές τις εκλογές, που μας φέρνουν πίσω στο παρελθόν και μας δηλητηριάζουν με τον εθνικισμό της Μεγάλης Σερβίας, όπου δεν υπάρχει χώρος για το κράτος του Μαυροβουνίου ή το όνομα του Μαυροβουνίου”./ibna