Β-Ε: Η εξαγωγή κρέατος στην Τουρκία θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον Košarac

Β-Ε: Η εξαγωγή κρέατος στην Τουρκία θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον Košarac

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Staša Košarac, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση του εξωτερικού εμπορίου της Β-Ε με την Τουρκία, μετά την υπογραφή συμφωνιών για εξαγωγή κρέατος στην τουρκική αγορά με δύο εγχώριες εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο. Οι πρώτες παραδόσεις στην Τουρκία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

“Εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας “Tareks” μάς πληροφόρησαν ότι έχουν συνάψει συμφωνίες για την εισαγωγή κρέατος από τη Β-Ε με τις εταιρείες “ZP-komerc” από την Bijeljina και “Šišović” από το Rakitno, επί τη βάση των οποίων θα συνεχιστεί η συμφωνία με την Τουρκία. Τούρκοι επιθεωρητές βρίσκονται ήδη στο πεδίο, οπότε οι πρώτες παραδόσεις στην Τουρκία αναμένονται κατά την επόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο υπουργός Košarac.

Υπενθύμισε ότι το αίτημα προς την τουρκική πλευρά αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των υπεργολάβων, έχοντας υπόψη τη σημασία της συνέχισης και της βελτίωσης των εξαγωγών από πλευράς των πρωταρχικών στόχων του σεβασμού των διεθνών συμφωνιών και υποχρεώσεων της Β-Ε και του ανοίγματος νέων αγορών.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι στην προσεχή περίοδο, ένας μεγαλύτερος αριθμός εγχώριων εταιρειών που ασχολούνται με δραστηριότητες σφαγείων και οι οποίες είναι πιστοποιημένες από την Τουρκία θα συμπεριληφθούν στην επιχείρηση με την Τουρκία, ενώ επιμένει στην αγορά πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής.

“Από την αρχή της θητείας μου, υποστηρίζω την ίση εκπροσώπηση και συμμετοχή εταιρειών από τη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία της Β-Ε στον τομέα των εξαγωγών κρέατος στην τουρκική αγορά. Είμαι αποφασισμένος να επιμείνω σε μια τέτοια πολιτική, διότι η προηγούμενη πρακτική, στην οποία ορισμένοι είχαν προνομιακή θέση και άσκησαν μονοπώλιο στην αγορά, ήταν απολύτως απαράδεκτη”, δήλωσε ο Košarac.

Υπενθυμίζοντας το αίτημα της τουρκικής πλευράς για αύξηση της χρήσης ποσοστώσεων για εξαγωγές κρέατος στην αγορά αυτής της χώρας, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα σήμαινε σημαντική αύξηση του εμπορίου μεταξύ Β-Ε και Τουρκίας, η οποία θα επέτρεπε στους εγχώριους παραγωγούς μεγαλύτερες πωλήσεις και μεγαλύτερη συμμετοχή στο εξωτερικό εμπόριο.

“Η εξαγωγή κρέατος προς την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και στην καταπολέμηση των συνεπειών του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονάσματα στην παραγωγή και τη μειωμένη εγχώρια κατανάλωση”, δήλωσε ο Košarac.

Είπε ότι το Υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε εργάζεται συνεχώς για την παροχή νέων αγορών για εγχώρια προϊόντα, εκτιμώντας ότι συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και προστασία της εγχώριας παραγωγής, καθώς και στη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εταιρειών εξαγωγών από τη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία της Β-Ε. /ibna