Σλοβενία: Έλλειψη ενδιαφέροντος για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Σλοβενία: Έλλειψη ενδιαφέροντος για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Από τις εγγυήσεις κρατικού δανείου ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρθηκαν στις επιχειρήσεις ως μέτρο τόνωσης που εγκρίθηκε τον Απρίλιο για την αναζωογόνηση της παραγωγής μετά το ξέσπασμα του Covid-19, μόνο το 1% έχει αξιοποιηθεί.

Στοιχεία από την SID Bank, την κρατική τράπεζα εξαγωγών και ανάπτυξης που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του συστήματος, δείχνουν ότι από τότε που το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία στα μέσα Ιουλίου, εγκρίθηκαν συνολικά κρατικά δάνεια αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Από αυτά, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για εντολέα αξίας 16,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν άλλα 4,1 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή ως μέρος του πακέτου τόνωσης που εγκρίθηκε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σχεδιάστηκε για να παρέχει στις επιχειρήσεις την απαραίτητη ρευστότητα, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Ιουλίου, εν μέρει λόγω ζητημάτων που έθεσαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες μπορούν να πάρουν δάνεια από τράπεζες που αντιστοιχούν έως και στο 10% των ετήσιων εσόδων τους το 2019, με το κράτος να παρέχει την εγγύηση.

Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να είναι ίσες με έως και 80% του κεφαλαίου και εκείνες για μεγάλες εταιρείες έως και 70% του κεφαλαίου.

Το σύστημα διαχειρίζεται η SID Bank για λογαριασμό του κράτους και οι εμπορικές τράπεζες λαμβάνουν την εγγύηση μόλις κλείσουν τη σύμβαση δανείου που πληροί όλες τις προϋποθέσεις της πράξης και τους κανονισμούς εφαρμογής.

Η SID Bank επιβλέπει επίσης την εφαρμογή του νόμου που επιτρέπει την αναβολή της αποπληρωμής των δανείων, η οποία ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον Απρίλιο. Το κράτος εγγυάται για τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν εγκριθεί για ένα έτος αναβολή των υποχρεώσεων πληρωμής λόγω της πανδημίας.

Από τα 200 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται σε εγγυήσεις για τέτοιες αναβολές, 54,9 εκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις είχαν εγκριθεί έως τις 31 Ιουλίου, δήλωσε η SID Bank.

Οι κρατικές εγγυήσεις και για τις δύο πράξεις είναι διαθέσιμες έως τις 31 Δεκεμβρίου./ibna