Κροατία: Η φθινοπωρινή κοινοβουλευτική περίοδος ξεκίνησε με συζήτηση για το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του Ζάγκρεμπ

Κροατία: Η φθινοπωρινή κοινοβουλευτική περίοδος ξεκίνησε με συζήτηση για το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του Ζάγκρεμπ

Τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης της Κροατίας επέκριναν έντονα το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του Ζάγκρεμπ και τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό στις 22 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου την Τετάρτη.

«Το νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του Ζάγκρεμπ στερείται φιλοδοξίας και αποκαθιστά την υπάρχουσα κατάσταση. Αποκαθιστά την κατάσταση που υπήρχε πριν από τον σεισμό και δεν λέει πώς θα έπρεπε να είναι το Ζάγκρεμπ 10 ή 20 χρόνια από τώρα», δήλωσε η Pedja Grbin του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP).

«Το νομοσχέδιο είναι ανέφικτο. Περιέχει πολλά αμφισβητούμενα πράγματα», δήλωσε η Anka Mrak Taritaš του Civic Liberal Alliance (GLAS), ενώ η Marija Selak Raspudić της Bridge δήλωσε ότι «δημιουργεί μια ατμόσφαιρα νομικής αβεβαιότητας» και «παρακάμπτει τους υπάρχοντες κανονισμούς».

Ο αρχηγός του Κινήματος Πατρίδας Miroslav Škoro έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η πόλη του Ζάγκρεμπ είχαν αρκετά χρήματα για την ανοικοδόμηση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ivan Domagoj Milošević της κυβερνώντος Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) δήλωσε ότι το νομοσχέδιο βασίστηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες: πολιτική ένταξη – η κυβέρνηση ενέκρινε περισσότερες από 25 προτάσεις της αντιπολίτευσης – διαφάνεια και αλληλεγγύη.

Ορισμένοι από τους βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν για τα επιδημιολογικά μέτρα που αποφασίστηκαν ομόφωνα από την Προεδρία του Κοινοβουλίου την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες προσώπου και ότι δεν μπορούν να είναι παρόντες περισσότεροι από 41 βουλευτές ταυτόχρονα στην αίθουσα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προεδρία για την αποδέσμευση των βουλευτών και τη μείωση της διάρκειας των παρεμβάσεων», είπε ειρωνικά ο Selak Raspudić.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Gordan Jandrokovic επανέλαβε ότι η απόφαση της Προεδρίας ήταν ομόφωνη και σύμφωνη με τον Κανονισμό και αποσκοπούσε στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα μέτρα, κάθε βουλευτής που δεν φοράει μάσκα θα πρέπει πρώτα να προειδοποιηθεί από τον πρόεδρο και εάν αρνηθεί να τη φορέσει, θα κληθεί να φύγει ή να το συνοδεύσει έξω η ασφάλεια. «Δεν θα είμαστε επιθετικοί, αλλά πρέπει να προστατέψουμε την υγεία των βουλευτών. Δεν θα φορέσουμε μάσκες μόνο για δικό μας καλό, αλλά και για να προστατεύσουμε τους άλλους», δήλωσε ο Jandroković την Τρίτη, μετά τη σύνοδο της Προεδρίας.

Το νέο κοινοβούλιο θα επιστρέψει στο καθεστώς εργασίας που είχε τεθεί σε ισχύ κατά το προηγούμενο κοινοβούλιο, δηλαδή μόνο 41 από τους 151 βουλευτές συν ο πρόεδρος θα επιτρέπεται να παρίσταται ανά συνεδρίαση.

Ο αριθμός αυτός προκύπτει διαιρώντας τον αριθμό των μελών κάθε πολιτικής ομάδας δια τέσσερα, ως αποτέλεσμα των οποίων το κυβερνών κόμμα HDZ θα έχει το δικαίωμα να έχει 16 βουλευτές, τους Σοσιαλδημοκράτες εννέα, το Κίνημα Πατρίδας τρεις, η Γέφυρα και το Πράσινο-Αριστερό μπλοκ δύο το καθένα και οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες έναν η κάθε μία.

«Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε μια επαρκή φυσική απόσταση», δήλωσε ο Jandroković, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί επίσης η επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου ξεκίνησαν με μια έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ θα συνεδριάζει τακτικά από τις 16 Σεπτεμβρίου./ibna