Σερβία: Δεν υπήρξε παρέμβαση της Σερβίας και του Vučić στις εκλογές του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τον Dačić

Σερβία: Δεν υπήρξε παρέμβαση της Σερβίας και του Vučić στις εκλογές του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με τον Dačić

Άμεση ήταν η αντίδραση του Σέρβου Υπουργού Εξωτερικών Ivica Dačić στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović στον Σέρβο Πρόεδρο σε συνέντευξη του ότι έδωσε μέσω των ΜΜΕ ισχυρή στήριξη στον ευρύτερο σερβικό εθνικισμό στο Μαυροβούνιο.

«Σε αντίθεση με τον Rama, τον Haradinaj και άλλων Αλβανών πολιτικών, καθώς και μουσουλμάνων ηγετών, η Σερβία, και ο πρόεδρος της Aleksandar Vučić, δεν έκαναν οποιαδήποτε παρέμβαση ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου» δήλωσε ο Dačić.

«Ο Vučić δεν είπε στους πολίτες του Μαυροβουνίου ποιον να ψηφίσουν, αλλά ο Rama και οι άλλοι, και αυτό σύμφωνα με τον Milo Đukanović δεν είναι παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις. Η Σερβία δεν ενδιαφέρεται για το ζήτημα της εξουσίας στο Μαυροβούνιο, ενδιαφερόμαστε μόνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Σέρβων πολιτών που ζουν στο Μαυροβούνιο και είναι περίπου 29%, καθώς και για τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία και τα ιερά στοχοποιήθηκαν από τις αρχές του Μαυροβουνίου, δήλωσε ο Dačić στο Tanjug, προσθέτοντας ότι αυτό είναι νόμιμο δικαίωμα της Σερβίας σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συμβάσεις.

«¨Όλα αυτά έχουν στόχο ο Σέρβος και ο Μαυροβούνιος να ζουν σε ειρήνη και αδελφική αρμονία, όπως ζουν εδώ και αιώνες. Είναι κρίμα που ο Milo Đukanović επιτίθεται στη Σερβία και στον Aleksandar Vučić για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου, ενώ παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας, αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο», πρόσθεσε ο Dačić.

Ο Σέρβος Υπουργός τόνισε επίσης ότι ήρθε η ώρα για τον Đukanović να σταματήσει να φοβίζει το Μαυροβούνιο με τη υποτιθέμενη σερβική ηγεμονία, προσθέτοντας ότι αυτή η τακτική έχει αποτύχει στις εκλογές.

«Πριν από 30 χρόνια, ο Milo Đukanović δήλωσε ότι ήταν περήφανος για τη Σερβική καταγωγή του και το κράτος του Μαυροβουνίου, ψέματα τότε ή ψέματα τώρα; αναρωτήθηκε ο Dačić, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα για τους πολίτες και τους κατοίκους του Μαυροβουνίου».

«Το μόνο πράγμα είναι ότι η Σερβία δεν ψεύδεται σχετικά με την υποτιθέμενη παρέμβαση της Σερβίας και του Vučić και την πολιτική της Μεγάλης Σερβίας. Εν κατακλείδι, γιατί ο Đukanović όπως λέει, θυμάται το τρίγωνο της Μεγάλης Σερβίας του Βελιγραδίου, της Banja Luka και της Podgorica, και όχι το τετράγωνο της Μεγάλης Αλβανίας των Τιράνων, της Πρίστινα, των Σκοπίων και της Podgorica; Φαίνεται σαφές σε όλους γιατί» κατέληξε ο Ivica Dačić./ibna