Βουλγαρία: Την παραίτηση της Κυβέρνησης ζήτησε ο Radev από το βήμα της Βουλής

Βουλγαρία: Την παραίτηση της Κυβέρνησης ζήτησε ο Radev από το βήμα της Βουλής

“Η φυγή δεν θα σας σώσει από την ντροπή. Αυτό αποδεικνύει, ότι το πραγματικό κοινοβούλιο είναι μπροστά από το κτήριο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνέλευση της φθινοπωρινής Συνόδου του Κοινοβουλίου.

Ο Radev τα δήλωσε αυτά, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του GERB έφυγε από την αίθουσα της ολομέλειας.

«Δεν είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στην Εθνοσυνέλευση σε αυτήν την κατάσταση. Η έλλειψη διαλόγου είναι ενδεικτική», πρόσθεσε ο Radev.

«Στη βαθιά ηθική και θεσμική κρίση, στην αυξανόμενη απόσταση μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης, η Εθνοσυνέλευση είναι ο θεσμός που πρέπει να επιδείξει ευθύνη για το μέλλον» σημείωσε ο Radev.

«Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, από αυτό το βήμα, μίλησα στους πολίτες και στην Εθνοσυνέλευση, όπου περιέγραψα την κατάσταση στη χώρα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας πρέπει να ενισχυθεί. Για μεγαλύτερη διαφάνεια στα θεσμικά όργανα, εισαγωγή χρηματοοικονομικής αποκέντρωσης, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κάλεσα το Κοινοβούλιο, ως κεντρικό όργανο, να αναλάβει δράση για την επίτευξη αυτών των σημαντικών στόχων για την κοινωνία. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο χρόνος για αλλαγή εξαντλείται, όπως εξαντλούνται οι νέοι Βούλγαροι, καθώς τα βουλγαρικά χωριά και οι Βούλγαροι συνταξιούχοι που έχουν αφεθεί να φροντίζουν μόνοι τον εαυτό τους  να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο. Αυτά τα λόγια μου αγνοήθηκαν, αλλά σήμερα ο δρόμος είναι γεμάτος από αγανακτισμένους ανθρώπους που ανησυχούν για το μέλλον», τόνισε ο Radev. «Αν η Εθνοσυνέλευση είχε πλήρη έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, δεν θα υπήρχαν δρόμοι γεμάτοι από θυμωμένους ανθρώπους, ούτε από ολιγάρχες με ντουλάπια γεμάτα χρήματα», πρόσθεσε.

«Το Κοινοβούλιο έχει γίνει ο ειλικρινής εκτελεστής της βούλησης του πρωθυπουργού Borissov. Κανείς σ’ αυτή την αίθουσα δεν τόλμησε να θέσει μια σοβαρή ερώτηση στον Γενικό Εισαγγελέα. Περιμένω από το κοινοβούλιο να μην αναλάβει πια το ρόλο του υπηρετικού προσωπικού του Πρωθυπουργού, να μην αλλάξει την ατζέντα της κοινωνίας, να μην μολύνει τον κοινοβουλευτισμό με αναλφάβητες ασκήσεις για ένα νέο σύνταγμα, που στοχεύει μόνο στη διάσωση της σημερινής κυβέρνησης. Δεν ήταν η έλλειψη ενός νέου συντάγματος και της Ανώτατης Εθνοσυνέλευσης που έφερε τους ανθρώπους στους δρόμους, αλλά η έλλειψη ηθικής στην κυβέρνηση, υπονομεύοντας τα θεμέλια του κράτους με τη διαφθορά, τόνισε ο Radev. Όταν οι παραιτήσεις γίνουν πραγματικότητα, σας καλώ να αποτρέψετε τις προσπάθειες του status quo να εξαπατήσει τις προσδοκίες των πολιτών και να σχηματίσει ένα ειδικό γραφείο, μια μαριονέτα της τρέχουσας κυβέρνησης», επεσήμανε ο Radev.

«Εάν δεν θέλετε να με ακούσετε, τουλάχιστον ακούστε τους ψηφοφόρους σας που είναι απ’ έξω και μην ψηφίστε καμία ειδική κυβέρνηση σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση, κάλεσε ο Πρόεδρος τους βουλευτές, προσθέτοντας επίσης να μην ψηφίσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, επειδή αποτελούν υποχώρηση από τη δημοκρατία.

«Όταν χάνεται η πολιτική εμπιστοσύνη, έρχεται η παραίτηση φυσικά», πρόσθεσε. «Πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση σχετικά με τις θεμελιώδεις συνθήκες χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει ασφάλεια για το άτομο, την ιδιοκτησία και την επιχείρηση, δήλωσε ο Radev.

«Απευθύνω έκκληση στους διαδηλωτές και την αστυνομία να αποτρέψουν τη βία και τις προκλήσεις, δεν μπορούμε να αντέξουμε τη δίκαιη απαίτηση του λαού να αλλοιωθεί. Περιμένω από το κοινοβούλιο να αποτρέψει τη χώρα από το να εμπλακεί στο χάος, τις ταραχές και την ανομία. Σας καλώ να ακολουθήσετε τη βούληση και τις απαιτήσεις των Βουλγάρων για την άμεση και άνευ όρων παραίτηση της κυβέρνησης. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο από τον αποκλεισμό του κράτους, εκτός από την ειρηνική, κανονική πολιτική πράξη της παραίτησης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος./ibna