Τουρκία: Έντονη αντίδραση του Τουρκικό ΥΠΕΞ για την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Τουρκία: Έντονη αντίδραση του Τουρκικό ΥΠΕΞ για την άρση του εμπάργκο στην Κύπρο από τις ΗΠΑ

Δεν συνάδει με το πνεύμα της συμμαχίας η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «η απόφαση που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σήμερα (1η Σεπτεμβρίου) για άρση του εμπάργκο όπλων στην “Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δυο λαών στο Νησί.

«Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ που δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή δεν συνάδει επίσης και με το πνεύμα συμμαχίας».

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση και να στηρίξουν τις τρέχουσες προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ειδάλλως, η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα κάνει με αποφασιστικότητα αντίστοιχα βήματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, σύμφωνα με την νομική και ιστορική της ευθύνη.» καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για την απόφαση της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ από το 1987./ibna