Ρουμανία: Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στην πρόταση μομφής

Ρουμανία: Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στην πρόταση μομφής

Η χθεσινή σύνοδος του Κοινοβουλίου κατά την οποία η πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) επρόκειτο να συζητηθεί και να ψηφιστεί δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω έλλειψης απαρτίας.

«Ευχαριστώ τα πολιτικά κόμματα που στάθηκαν μαζί μας και συμμερίστηκαν την άποψή μας, ότι η πρόταση ήταν αντισυνταγματική, και δεν συμμετείχαν σε απαρτία. Είναι το Union Save Romania (USR), το Κόμμα Λαϊκού Κινήματος (PMP), η Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR) και η Ομάδα των Εθνικών Μειονοτήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές που κατάλαβαν ότι η Ρουμανία χρειαζόταν μια κυβέρνηση και που δεν υποστήριξαν την πολιτική περιπέτεια του PSD », δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban.

Από την πλευρά της, η πρώτη Αντιπρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Raluca Turcan θεώρησε ότι ήταν πιθανό η κατάθεση της πρότασης μομφής να βασίζεται σε “λόγους που συνδέονται με τις εσωτερικές εκλογές του PSD”. Σύμφωνα με την Turcan, “δεν υπάρχει πλειοψηφία για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης”. Επιπλέον, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι μέλη της κυβέρνησης είχαν διαπραγματευτεί με κάθε βουλευτή προκειμένου να απορρίψουν την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Πρόεδρος του USR Dan Barna έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι το κοινοβούλιο της Ρουμανίας έχασε μια μέρα για “να πειστεί το PSD ότι η πρόταση μομφής του είναι γελοία και δεν μπορεί να εγκριθεί”, προσθέτοντας ότι χθες, μια πολιτική κρίση αποφεύχθηκε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Δημοκρατών και Φιλελευθέρων (ALDE), Călin Popescu-Tariceanu, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι η αδυναμία συζήτησης της πρότασης μομφής λόγω της έλλειψης απαρτίας δεν ήταν νίκη για το PNL και για τον Πρόεδρο Klaus Iohannis, αλλά μια «ήττα» για τους Ρουμάνους που άξιζαν να απαλλαγούν από μια «ανίκανη» κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του PSD Marcel Ciolacu είπε ότι το κόμμα θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες εάν θα υποβάλει νέα πρόταση μομφής σε τακτική σύνοδο ή αν θα προσπαθήσει να προχωρήσει στην ψηφοφορία επί της ήδη υποβληθείσας πρότασης. Ο αρχηγός των βουλευτών του PSD Alfred Simonis είπε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν σκοπεύουν πλέον να ψηφίσουν επί της πρότασης μομφής στην τακτική σύνοδο που ξεκινά σήμερα.

Ο πολιτικός αναλυτής Radu Magdin πιστεύει επίσης ότι οι πιθανότητες της πρότασης μομφής ήταν «ξεκάθαρες» από την αρχή και το αποτέλεσμα της «προβλέψιμο», καθώς ήταν ένα «παιχνίδι ισχύος που δεν κατέληξε υπέρ των εμπνευστών του». Για τον Magdin, το PSD θα πρέπει στη συνέχεια να “τοποθετηθεί περισσότερο ως εναλλακτική λύση για το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα”, το οποίο θα έχει επίσης πιθανότητες να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο χάρη στα αποτελέσματα της διαχείρισής του στην υγειονομική και οικονομική κρίση του κορωνοϊού.

Για τον πολιτικό επιστήμονα Cristian Pîrvulescu, η κατάθεση της πρότασης μομφής από τους Σοσιαλδημοκράτες αποτελεί είτε ένα «λάθος ανάλυσης» είτε μια «απελπισμένη ενέργεια». Η έλλειψη απαρτίας ήταν για τον ίδιον «προβλέψιμη», δεδομένου ότι η πλειοψηφία που εξακολουθεί να έχει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) στο Κοινοβούλιο είναι «εύθραυστη». Ο αναλυτής επιβεβαιώνει ότι παρά την αποτυχία αυτή, η οποία αντιπροσωπεύει για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών “μια καλύτερη λύση από την απόρριψη της πρότασης μομφής”, το PSD θα είναι σε θέση να συνεχίσει να “επιβάλλει την άποψή του” μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η σημερινή θέση της κυβέρνησης και του Προέδρου Iohannis «ενισχύεται».

Ο κοινωνιολόγος Marius Pieleanu, εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι «δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος» μετά την αδυναμία συζήτησης και ψηφοφορίας της πρότασης μομφής, καθώς βάσει νομικών και κοινοβουλευτικών επιχειρημάτων, το κάθε κόμμα θα έχει τις δικές του «προφανώς λογικές και δικαιολογημένες» εξηγήσεις. Το PSD θα εκφράσει τη λύπη του για την απουσία απαρτίας, ενώ το PNL και οι σύμμαχοί του θα περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο κοινωνιολόγος πιστεύει ότι δεν θα κατατεθεί ξανά πρόταση μομφής πριν από τις τοπικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, διότι, εκτός από τις νομικές δυσκολίες μιας τέτοιας προσέγγισης, η βασική προτεραιότητα της Ρουμανίας είναι η συνεπής εφαρμογή μέτρων δημόσιας πολιτικής για την προστασία της υγείας του πληθυσμού».

Σε ανάλυση με τίτλο «Οι προδότες της Αριστεράς», η ιστοσελίδα Ziare παρατηρεί ότι οι πρόσφατες παραλείψεις και απουσίες πέντε (5) βουλευτών υπογραμμίζουν την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τους Σοσιαλδημοκράτες./ibna