Βουλγαρία: Η Νομική Επιτροπή υποστήριξε τις αλλαγές του GERB για τη μηχανική ψηφοφορία

Βουλγαρία: Η Νομική Επιτροπή υποστήριξε τις αλλαγές του GERB για τη μηχανική ψηφοφορία

Με 11 ψήφους υπέρ, 9 κατά και χωρίς αποχή, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων υποστήριξε την ιδέα του κυβερνώντος κόμματος GERB να αλλάξει την εκλογική νομοθεσία που σχετίζεται με την αυτόματη ψηφοφορία.

Το κυβερνών κόμμα εισήγαγε νομοσχέδιο, του οποίου τα κείμενα προβλέπουν ότι κάθε ψηφοφόρος αποφασίζει για τον εαυτό του εάν θα ασκήσει το δικαίωμά του να ψηφίσει με μηχανή ή με χαρτί. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει μηχανική ψηφοφορία στις τοπικές εκλογές για δήμαρχους και δημοτικούς συμβούλους, αλλά μόνο για κοινοβουλευτικές, προεδρικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Προβλέπεται να υπάρχει τουλάχιστον μία συσκευή στα τμήματα με τουλάχιστον 300 ψηφοφόρους.

Το GERB προτείνει επίσης να γραφτεί ένα ειδικό κεφάλαιο στον Εκλογικό Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει ένα μικτό σύστημα στην ψηφοφορία για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση – 200 βουλευτές θα εκλεγούν αναλογικά, και οι υπόλοιποι 200 ​​με πλειοψηφία.

Λόγω αυτού του κειμένου, ο Hristin Mitev από τους Ενωμένους Πατριώτες ανακοίνωσε ότι θα απείχε από την ψηφοφορία, αλλά στη συνέχεια ψήφισε υπέρ των αλλαγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ενωμένοι Πατριώτες είχαν επίσης ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την ίδια τη μηχανική ψηφοφορία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντιπολίτευση από το BSP ήταν επικριτική για τις προτεινόμενες αλλαγές. «Απόρροια της απόλυτης άγνοιας στη στάση τους έναντι της νομοθετικής διαδικασίας», τους περιέγραψε ο βουλευτής Krum Zarkov. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ακριβώς δείχνουν οι αλλαγές «την τελευταία στιγμή, όταν οι εκλογές χτυπούν ήδη την πόρτα», ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο έχει κρυμμένους στόχους «ρίχνοντας σκόνη στα μάτια των ανθρώπων».

Το MRF αντιτάχθηκε επίσης στα νέα κείμενα και υπέβαλε εναλλακτικές προτάσεις.

Τα κείμενα αναμένεται να έρθουν στην Ολομέλεια για συζήτηση./ibna