Μαυροβούνιο: Οι Borrell και Várhelyi αναμένουν από το Μαυροβούνιο να «συνεχίσει σε σταθερή πορεία προς την ΕΕ»

Μαυροβούνιο: Οι Borrell και Várhelyi αναμένουν από το Μαυροβούνιο να «συνεχίσει σε σταθερή πορεία προς την ΕΕ»

«Το Μαυροβούνιο διεξήγαγε κοινοβουλευτικές εκλογές και τοπικές εκλογές σε πέντε δήμους, στις 30 Αυγούστου, σε ένα εκλογικό νομικό πλαίσιο σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο από τις τελευταίες εκλογές, στο προκλητικό πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Οι εκλογές ήταν ειρηνικές και ανταγωνιστικές, με μεγάλη προσέλευση, και παρατηρήθηκαν από τοπικούς και διεθνείς παρατηρητές διαπιστευμένους από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή», αναφέρουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Josep Borrell και Επίτροπος Olivér Várhelyi σε κοινή ανακοίνωση.

Τονίζουν ότι τα προκαταρκτικά πορίσματα και συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ τονίζουν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, αλλά σημειώνουν έντονα πολωμένη συζήτηση για θέματα Εκκλησίας και εθνικής ταυτότητας και μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με αδικαιολόγητο πλεονέκτημα για το κυβερνών κόμμα και τη μη ισορροπημένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Μόλις εκδοθούν η τελική έκθεση και οι συστάσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR, όλοι οι πολιτικοί φορείς και τα σχετικά όργανα πρέπει να ξεκινήσουν έναν διαφανή, αποφασιστικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο σχετικά με την εφαρμογή αυτών των συστάσεων για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων εκλογικών ελλείψεων πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές.

«Ανυπομονούμε τώρα για τη σύσταση ενός νέου κοινοβουλίου και τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης που θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία του Μαυροβουνίου προς την ΕΕ. Το Μαυροβούνιο έχει προχωρήσει πολύ στη διαδικασία ένταξής του στην ΕΕ και οι επόμενοι μήνες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εμβάθυνση και την επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου, όπου το επόμενο ορόσημο είναι η επίτευξη των ενδιάμεσων σημείων αναφοράς για τα Ενταξιακά Κεφάλαια 23 και 24 που αφορούν το κράτους δικαίου», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία προσχώρησης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ καθώς και την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση COVID-19, μεταξύ άλλων μέσω του επερχόμενου οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια./ibna