Σλοβενία: Η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ ενάντια σε επιτιθέμενους

Σλοβενία: Η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ηλεκτροσόκ ενάντια σε επιτιθέμενους

Από σήμερα, οι αστυνομικοί της Σλοβενίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα ηλεκτροσόκ ενάντια στους επιτιθέμενους σε ορισμένες επικίνδυνες περιστάσεις. Αυτή είναι μία νέα πρακτική στην κρατική αστυνομική εργασία και η χρήση αυτού του όπλου θα είναι πολύ περιορισμένη. Κάθε περιστατικό με τη χρήση του Taser X2 θα καταγράφεται και θα αναθεωρείται, ανέφερε η αστυνομία.

Η σλοβενική αστυνομία διαθέτει συνολικά 20 Taser X2 και 237 έμπειροι αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν, δήλωσε η Γενική Αστυνομική Διιέυθυνση.

Η αστυνομία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ χρησιμοποιεί αυτό το είδος όπλου. Οι σχετικοί νόμοι στη Σλοβενία ​​υιοθετήθηκαν πριν από τρία χρόνια, όταν ο Miro Cerar ήταν πρωθυπουργός. Ο νόμος καθορίζει αυστηρούς όρους χρήσης του Taser X2, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τον Vladimir Iliir από το Γενικό Αστυνομικό Τμήμα.

Ένας αστυνομικός θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το όπλο εναντίον αυτών των ομάδων ανθρώπων μόνο σε περιπτώσεις που θα τους επέτρεπαν τη χρήση όπλου.

Η εμπειρία από το εξωτερικό έδειξε ότι με τη σωστή τακτική προσέγγιση, ένας αστυνομικός που μεταφέρει ένα όπλο ηλεκτροσόκ μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση μιας κατάστασης και τη χρήση ενός πυροβόλου όπλου, είπε ο Ilič.

Οι αστυνομικοί θα μεταφέρουν το εν λόγο όπλο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ορατό και θα πρέπει να προειδοποιούν τους δράστες πριν από τη χρήση του.

Όταν είναι ενεργοποιημένο, θα ανάβει η λυχνία και τα δύο λέιζερ του όπλου, ενώ η προειδοποίηση ήχου είναι προαιρετική. Η συσκευή μπορεί να πυροδοτήσει δύο μικρά βελονοειδή βελάκια που προορίζονται να τρυπήσουν το δέρμα ή τα ρούχα για να διαχειριστούν το σοκ μέσω ενός λεπτού εύκαμπτου σύρματος.

Το Taser X2 έχει μέγιστη ισχύ 50.000 βολτ. Απαιτούνται μόνο 1,2 κιλοβάτ για την παράλυση ενός εισβολέα, αλλά η συσκευή ρυθμίζει αυτόματα την ισχύ, εξήγησε ο Matja Mat žuček του Τμήματος της Γενικής Αστυνομίας.

Τα όπλα του ηλεκτροσόκ θα χρησιμοποιηθούν μαζί με μια ειδική κάμερα που θα ενεργοποιείται αυτόματα για να καταγράψει την αστυνομική διαδικασία 30 δευτερόλεπτα πριν από την πυροδότηση και ένα κιτ πρώτων βοηθειών για να βοηθήσει το άτομο που θα υποστεί το ηλεκτροσόκ.

Η Renata Rajapakse από το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι όλα τα άτομα που δέχονται επίθεση με αυτού του είδους το όπλο θα εξετάζονται από γιατρό.

Όλα τα μεγάλα αστυνομικά τμήματα έχουν λάβει τα νέα όπλα, ενώ ένα πήγε στις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις.

Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου που άνοιξε το δρόμο για τη χρήση των ηλεκτροσόκ όπλων, αρκετές ΜΚΟ το αντιτάχθηκαν. Ο τότε Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Vlasta Nussdorfer εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις του./ibna