Μαυροβούνιο: Η εκλογική νίκη συνεπάγεται σημαντικών υποχρεώσεων

Μαυροβούνιο: Η εκλογική νίκη συνεπάγεται σημαντικών υποχρεώσεων

του Mladen Dragojlović

Όταν οι νικητές των εκλογών στο Μαυροβούνιο ξυπνήσουν από την ευφορία που επέφερε η απομάκρυνση του κόμματος, ο ηγέτης του οποίου παρέμενε στην εξουσία για σχεδόν 30 χρόνια, τους περιμένουν σημαντικά ζητήματα. Μόνο τότε θα αποδειχθεί αν είναι σε θέση να πολεμήσουν την κληρονομιά του Milo Đukanović και αν έχουν ακόμη και ένα άτομο που θα ηγηθεί της πολιτικής του Μαυροβουνίου με ποιότητα.

Το γεγονός είναι ότι ο Milo Đukanović θα παραμείνει πρόεδρος του κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραιτηθεί (και αυτό θα είναι δύσκολο) έως το 2023. Δεν θα είναι η πρώτη φορά σε αυτό τον τόπο που ο Πρόεδρος του κράτους και ο Πρωθυπουργός θα προέρχονται από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα στην Κροατία, και όλα λειτουργούν μια χαρά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταίρων του συνασπισμού που θα σχηματίσουν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το πρώτο καθήκον του νέου Κοινοβουλίου θα είναι η κατάργηση του νόμου για τη θρησκευτική ελευθερία, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί μεγάλο λάθος. Εντούτοις, ο νόμος αυτός αξιολογήθηκε θετικά από την Επιτροπή της Βενετίας, αλλά με μικρές διορθώσεις. Κατά συνέπεια, εάν καταργηθεί ο νόμος, η νέα κυβέρνηση θα εναντιωθεί άμεσα στην Επιτροπή, η οποία αποτελεί όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια καλύτερη επιλογή θα ήταν να βρεθεί μια άλλη λύση στον ισχύοντα νόμο που θα ικανοποιεί όλα τα νομικώς αναγνωρισμένα μέρη.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο συνασπισμός αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης έγκειται στην πανδημία COVID-19 και τις συνέπειές της στην οικονομία, την υγεία και τις σχέσεις στην κοινωνία. Αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση του DPS έχει πολιτικοποιηθεί, ιδίως στο πλαίσιο της απαγόρευσης της εισόδου Σέρβων πολιτών στο Μαυροβούνιο. Το τέλος της σεζόν καταφθάνει, και οι άνθρωποι που βιοπορίζονται μέσα από την ενοικίαση διαμερισμάτων και δωματίων δεν έχουν εξασφαλίσει το προγραμματισμένο ποσό που χρειάζονται για μια κανονική ζωή μέχρι την επόμενη σεζόν. Από τις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση θα πρέπει να υπολογίζει σε μεγάλες δαπάνες από τον προϋπολογισμό, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια όσων τους εξέλεξαν.

Το τρίτο ζήτημα έγκειται στη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας, στην οποία το Μαυροβούνιο έχει προοδεύσει αρκετά. Όλα τα κεφάλαια είναι ανοιχτά και η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει τώρα να υπομείνει μια αλλαγή στην ομάδα του Μαυροβουνίου. Το πόσο καλή θα είναι η αλλαγή εξαρτάται από τη συμφωνία των εταίρων του συνασπισμού σχετικά με τη θέση των διαπραγματευτών. Αυτό θα αποτελέσει, κατά κάποιον τρόπο, το πρώτο τεστ για τη σταθερότητα του συνασπισμού, καθώς το άτομο αυτό θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να φτάσουν στην ΕΕ μέσω του Κοινοβουλίου. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η ομάδα και ο διαπραγματευτής εργαστούν χωρίς την υποστήριξη του κοινοβουλίου, το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση σίγουρα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μαυροβούνιο είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μεγάλες υποχρεώσεις σχετικά με τη Συμμαχία. Πρώτον, συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές, ενώ έχει επίσης την υποχρέωση να διαθέτει ένα συγκεκριμένο ποσό από τον προϋπολογισμό και να προμηθεύεται όπλα από τις χώρες μέλη της Συμμαχίας. Από την άλλη πλευρά, η σύγκρουση μεταξύ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και των ρωσόφιλων επιθυμιών της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να επιλυθεί, αλλά προς το παρόν κανείς δεν ξέρει τον τρόπο.

Η εύθραυστη νίκη του συνασπισμού επί των δυνάμεων του Đukanović συνεπάγεται επίσης ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου θα έχει τρία χρόνια για να καταστρέψει την εικόνα της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης ως των «καλών». Πρέπει να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι, μεμονωμένα, το DPS του Đukanović είναι ο νικητής στις εκλογές! Αυτό το γεγονός θέτει ενώπιον της κυβέρνησης το δύσκολο καθήκον να κερδίσει περισσότερες ψήφους μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα πρέπει να απομακρύνουν τον Đukanović από την εξουσία και έτσι να τερματίσουν αυτό το μέρος της ιστορίας της χώρας.

Η διαμάχη με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν ήταν ο λόγος που οι ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτή η διαμάχη ήταν μόνο το τελειωτικό χτύπημα στο κόμμα του Đukanović, που λειτουργούσε την τελευταία δεκαετία μόνο για να καλύπτει τις εγκληματικές δραστηριότητες του καθεστώτος και του ίδιου του Προέδρου.

Εάν ο συνασπισμός αποτύχει να τον απομακρύνει από την ηγετική θέση σε τρία χρόνια, πιθανότατα θα μείνει ατιμώρητος για όλες τις εγκληματικές δραστηριότητες. Και αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στο Μαυροβούνιο, αλλά και στην Ιταλία και τη Μάλτα. /ibna