Σερβία: Επικοινωνία με Merkel και συνάντηση με Lajcak είχε ο Vučić

Σερβία: Επικοινωνία με Merkel και συνάντηση με Lajcak είχε ο Vučić

Συνομιλία μακράς διάρκειας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, είχε ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Σύμφωνα με τον Vučić ήταν μια υπέροχη συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, όπου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τον ενθάρρυνε πριν από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

«Δεν είχαμε τέτοια συνομιλία ένας προς έναν για πολύ καιρό, όταν λέω για μεγάλο χρονικό διάστημα εννοώ λίγους μήνες είτε προσωπικά είτε τηλεφωνικά, και μιλήσαμε πρωτίστως για το δρόμο του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και της Σερβίας προς την ΕΕ, δήλωσε ο Vučić ο οποίος ευχαρίστησε τη Merkel για τη βοήθεια της Γερμανίας προς τη Σερβία.

Είπε επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε το ίδιο πράγμα που είπε μετά τη διάσκεψη στο Παρίσι, όπου ήταν ο Hoti και άλλοι, πώς χρησιμοποιεί την εμπειρία όλο και περισσότερο και δείχνει λιγότερα συναισθήματα, και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να συνεχίσει έτσι.

«Με ενθάρρυνε πριν από το ταξίδι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες και τώρα με όλη την ενέργεια και την υποστήριξη που έχω από τους ανθρώπους μας, με αυτήν τη συνομιλία με τη Merkel, ταξιδεύω σε αυτά τα δύο σημαντικά μέρη με ακόμα πιο ισχυρή στάση, είπε.

Ο Vučić επεσήμανε επίσης ότι η συνομιλία με τη Merkel έγινε μετά από αίτημα του,

Ο Σέρβος Πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι συμφώνησαν με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Altmeier.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας τις δηλώσεις αυτές τις πραγματοποίησε μετά το φόρουμ Bled, το οποίο πραγματοποιείται στη Σλοβενία, όπου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς των χωρών της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία που είχε με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα Miroslav Lajcak.

Ο Vučić ανέφερε ότι είπε στον Lajčák ποιοι είναι οι στόχοι της Σερβίας προσθέτοντας ότι είναι κυρίως η εκπλήρωση της Συμφωνίας των Βρυξελλών, δηλαδή η δημιουργία της Ένωσης Δήμων της Σερβίας (ZSO).  «Σέβομαι πολύ αυτό που λέει ο Lajcak για την εξομάλυνση των σχέσεων. Αυτή η εξομάλυνση των σχέσεων διαφέρει τόσο νομικά όσο και πολιτικά από αυτά που λέει η Πρίστινα και ορισμένοι άλλοι, είπε ο Vučić.

Πρόσθεσε ότι μίλησαν επίσης για συμβιβαστική λύση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, πώς να επιτευχθεί αυτή η λύση, πώς να αγωνιστούμε για τα συμφέροντα της Σερβίας, πώς να φέρουμε τη Σερβία στην ΕΕ και πώς να διασφαλίσουμε ότι οι Σέρβοι πολίτες θα είναι πιο επιτυχημένοι.

Ερωτηθείς για το τι αναμένει από τις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες, ο Vučić δήλωσε ότι το Βελιγράδι θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την Πρίστινα υπό την αιγίδα των Βρυξελλών και να πάει σε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει σημαντικά οικονομικά θέματα.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για αυτά τα ζητήματα που είναι σημαντικά για τους Σέρβους και τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και που είναι σημαντικά τόσο για το Βελιγράδι όσο και για την Πρίστινα» δήλωσε ο Vučić προσθέτοντας ότι συζήτησε τις λεπτομέρειες με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ και ότι συμφωνήθηκε να τον συναντηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά την οποία αναμένεται να ενταθούν οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Ποτέ δεν φοβόμασταν τη συνομιλία και τον διάλογο, και έτσι δείξαμε τη δύναμή μας, όχι αδυναμία, είπε ο Vučić.

Μιλώντας για τις εκλογές στο Μαυροβούνιο, είπε ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ότι μόλις υπάρξουν επίσημα αποτελέσματα, θα συγχαρεί όσους θα δημιουργήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και ελπίζουν για καλές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Τόνισε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι το Μαυροβούνιο θα διατηρήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη και απέρριψε εκτιμήσεις όπως αυτές που το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να είναι ένα νέο σημείο αστάθειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μετά από αυτές τις εκλογές. /ibna