Σλοβενία: Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, λέει ο Σλοβένος ΥΠΕΞ

Σλοβενία: Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, λέει ο Σλοβένος ΥΠΕΞ

«Είναι πάντα μια πρόκληση να συνεχίσουμε μια εκδήλωση για κάτι περισσότερο από λίγα χρόνια και είναι ικανοποιητικό να βλέπουμε την εκδήλωση να μεγαλώνει σε μέγεθος και σημασία. Χρόνο με το χρόνο, το Bled Strategic Forum αποδεικνύει την αξία και τις δυνατότητές του, οπότε απλά πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσω όλα τα άτομα, τα ιδρύματα και τους συνεργάτες που έχουν καταστήσει δυνατές 15 εκδόσεις του Φόρουμ», δήλωσε ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών, Anže Logar κατά την τελετή έναρξης του Bled Strategic Forum.

Πριν από ένα χρόνο, πρόσθεσε, αυτό το φόρουμ επικεντρώθηκε σε προκλήσεις για την παγκόσμια σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο. Η πιθανότητα μια πανδημία να βάλει φρένο σε ολόκληρο τον κόσμο υπήρχε μόνο σε δυστοπικά μυθιστορήματα και κινηματογραφικές ταινίες.

Η «νέα ομαλότητα» είναι μια φράση με την οποία, σύμφωνα με τον Logar, «προσπαθούμε να περιγράψουμε τις τεράστιες αλλαγές που συνεχίζουν να συμβαίνουν – από τη διεθνή πολιτική έως τις εντελώς προσωπικές αποφάσεις, όπως θα πρέπει να χαιρετάω το φίλο μου με το χέρι ή να κρατάω απόσταση».

«Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έγιναν τεταμένες, πιο ανταγωνιστικές, προστατευτικές και απρόβλεπτες. Οι έννοιες της αυτάρκειας και της οικονομικής ανεξαρτησίας γίνονται ισχυρότερες. Υπάρχει κίνδυνος μιας καθαρά συναλλακτικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις. Σε πολλούς κύκλους, η παγκοσμιοποίηση έγινε λέξη κατάρα», είπε ο Logar.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απειλές έγιναν επίσης υβριδικές, διεισδύοντας αργά στις δημοκρατικές μας διαδικασίες. «Μετακόμισαν στον κυβερνοχώρο – το hacking δεν είναι απλώς ένα χόμπι για τους περιπετειώδεις εφήβους, αλλά είναι μια νέα μορφή διεθνούς πολέμου. Και το λεγόμενο “deepfake” που παράγεται από έναν ακτιβιστή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ακόμη και μια διεθνή σύγκρουση».

Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων για να ανταποκριθεί καλύτερα σε κρίσεις και προκλήσεις, που προκύπτουν από πανδημία, απειλές στον κυβερνοχώρο ή δημογραφική δυναμική. Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει την ανθεκτικότητα στις πιέσεις της μετανάστευσης, που οφείλονται σε συγκρούσεις και κλιματικές αλλαγές.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην προστασία των δημοκρατιών, των αξιών και των ελευθεριών μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τις διαφορετικές ιστορικές μας εμπειρίες. Ταυτόχρονα, η Σλοβενία ​​πιστεύει ακράδαντα ότι η συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αποτελεί μέρος του οράματος μιας Ένωσης που εκπέμπει την ελκυστική της δύναμη», τόνισε.

Μας ενθαρρύνει πραγματικά η ισχυρή συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και, ακόμη πιο σημαντικό, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποδεικνύει ότι η πολιτική βούληση, το κοινό συμφέρον και η κύρια αρχή του οφέλους για όλους είναι τόσο ισχυρές όσο ποτέ και ότι η ΕΕ μπορεί να επιτύχει όταν βρίσκεται υπό πίεση. Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να είμαστε αποτελεσματικοί επίσης όταν δεν υφίστανται τέτοιες πιέσεις.

Συνοψίζοντας: ο σημερινός κόσμος μετά το COVID-19 μπορεί να φαίνεται διαφορετικός. Αλλά οι αλλαγές δεν αποτελούν έκπληξη – ο ιός μόλις μας βοήθησε να τις δούμε σε ένα πιο καθαρό, αν και πολύ οδυνηρό φως. Θέλω να υποβάλλω τα σέβη μου σε περισσότερους από 800.000 θύματα του ιού παγκοσμίως. Είναι το κάλεσμα αφύπνισης που πρέπει απλώς να ακούσουμε. Πρέπει να το δούμε ως κίνητρο προσαρμογής, εφευρετικότητας και εύρεσης αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τους στενότερους και πιο αξιόπιστους συνεργάτες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Logar./ibna