Η Κροατία πρέπει να πει “ΟΧΙ!” στο ευρώ, λέει ο Νoμπελίστας Joseph Stiglitz

Η Κροατία πρέπει να πει “ΟΧΙ!” στο ευρώ, λέει ο Νoμπελίστας Joseph Stiglitz

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2001, δήλωσε ότι πίστευε ότι η Κροατία δεν πρέπει να εισαγάγει το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά της, καθώς αυτή η κίνηση θα μείωνε την ευελιξία της χώρας σε αντιδράσεις σε οικονομικές κρίσεις.

Ο Stiglitz, που είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο τρέχον Ευρωπαϊκό Φόρουμ Alpbach στην ομώνυμη αυστριακή πόλη αυτό το Σαββατοκύριακο, απάντησε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και όταν ρωτήθηκε αν η Κροατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ, απάντησε αρνητικά.

«Απολύτως, όχι», είπε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Stiglitz είπε ότι το ευρώ, ως το μοναδικό νόμιμο χρήμα, στερεί μια χώρα από δύο σημαντικά μέσα τα οποία ο ερευνητής θεωρεί απαραίτητο για την προσαρμογή μιας εθνικής οικονομίας στα σοκ. Ένα από αυτά τα μέσα είναι η δυνατότητα προσαρμογής των συναλλαγματικών ρυθμίσεων, δηλαδή η ικανότητά της να χρησιμοποιεί νομισματικές πολιτικές και κατά συνέπεια να αλλάζει τα επιτόκια, εξήγησε.

Όπως αναφέρει η HINA, ο Stiglitz επιμένει ότι, για παράδειγμα, η νομισματική πολιτική που ταιριάζει σε χώρες όπως η Γερμανία ή οι Κάτω Χώρες δεν ταιριάζει απαραίτητα στην Ισπανία ή την Κροατία.

Επομένως, πρέπει να έχετε ευελιξία, εξήγησε στην προειδοποίησή του προς την Κροατία να μην εισαγάγει το ευρώ ως το μοναδικό νόμιμο χρήμα της.

Τον Ιούλιο, η Κροατία και η Βουλγαρία εισήλθαν στο Μηχανισμό Συναλλαγματικής Συναλλαγής II (ΜΣΙ II), ένα βασικό βήμα για την είσοδο στη ζώνη του ευρώ. Μέχρι τότε η Κροατία πληρούσε όλα τα κριτήρια για ένταξη στη ζώνη του ευρώ εκτός από την ένταξη στον ΜΣΙ II.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις προσπάθειες των βουλγαρικών και κροατικών αρχών να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης στη ζώνη του ευρώ.

Με την ένταξή της στον ΜΣΙ ΙΙ, η Κροατία δεσμεύθηκε να κάνει πρόσθετες κινήσεις για τον μετριασμό των κινδύνων στο ταξίδι της στη ζώνη του ευρώ και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίου σε παραγωγικές επιχειρήσεις αντί για όσους αναζητούν ενοίκια, δείχνει μια πρόσφατη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπογραμμίζει ότι η είσοδος στον ΜΣΙ ΙΙ θα οδηγήσει σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Κροατία.

Τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Andrej Plenkovic δήλωσε ότι η είσοδος στον ΜΣΙ ΙΙ σήμανε πολλά για την οικονομική σταθερότητα της χώρας και ενίσχυσε τη φήμη της, και επεσήμανε επίσης την υψηλή χρήση του ευρώ στην Κροατία.

Για παράδειγμα, τα τελευταία οκτώ χρόνια το 71% των νοικοκυριών αποταμιεύει σε ευρώ. Επίσης, περισσότερα από τα μισά δάνεια συνδέονται με το ευρώ. Οι ξένοι επισκέπτες που προέρχονται από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είναι υπεύθυνοι για τα τρία πέμπτα των διανυκτερεύσεων στην Κροατία και το 57% της αξίας των εξαγωγών εμπορευμάτων είναι σε αυτές τις χώρες./ibna