Μαυροβούνιο: Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει για τη νίκη της στις γενικές εκλογές

Μαυροβούνιο: Η αντιπολίτευση πανηγυρίζει για τη νίκη της στις γενικές εκλογές

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, οι συνασπισμοί της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο πανηγυρίζουν για την επίτευξη μιας οριακής νίκης στις κοινοβουλευτικές εκλογές και, όπως λένε, “την πτώση του καθεστώτος Milo Đukanović”.

Επισήμως, το 76,68% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν, εκ των οποίων 403.642 ήταν τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με τα τελευταία, προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, με βάση το 98,55% του επεξεργασμένου δείγματος, το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών κέρδισε το 35,12%, ή 141,767 ψήφους, και ο συνασπισμός για το Μέλλον του Μαυροβουνίου 32,52% (131.333).

Το κόμμα «Ο Συνασπισμός Ειρήνη είναι το Έθνος μας» κέρδισε 12,55 τοις εκατό (50.672), το «Μαύρο και Λευκό» 5.57% (22.499), οι Σοσιαλδημοκράτες 4.09 (16.524), το Βοσνιακό Κόμμα 3.81% (15.387), το SDP – Ισχυρό Μαυροβούνιο 3.14% (12.674), Αλβανική Λίστα 1.61% (6.485) , και ο Αλβανικός Συνασπισμός Ομόφωνα 1,16 τοις εκατό (4.675).

Η Κροατική Πολιτική Πρωτοβουλία κέρδισε 0,27% (1,101), και το Κροατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα 0,13 τοις εκατό, ή 525 ψήφους, και σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα της SEC, δεν μπαίνουν στο κοινοβούλιο.

Τα αποτελέσματα αυτά εξακολουθούν να σημαίνουν ότι οι συνασπισμοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους μετά τις εκλογές, έχουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Αν και το εύρος της νίκη είναι μικρό και οι ψήφοι εξακολουθούν να μετρούνται, η αντιπολίτευση γιόρτασε τη νίκη στους δρόμους των πόλεων του Μαυροβουνίου, αλλά γιορτάστηκε επίσης στους δρόμους των πόλεων της περιοχής όπου η πλειοψηφία τους είναι Σέρβοι. Έτσι, πολλές πόλεις στη Σερβία, τη Δημοκρατία Σέρπσκα, ακόμη και στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, έγιναν μάρτυρες πομπών πολιτών που φώναζαν συνθήματα, και κυρίως το: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα ιερά».

Αυτό το σύνθημα προήλθε από τον αγώνα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο ενάντια στον Νόμο για την Ελευθερία της Θρησκείας, ο οποίος, όπως ισχυρίζονται, προβλέπει ότι τα κτίρια και τα ιερά μέρη στο Μαυροβούνιο θα αφαιρεθούν από την Εκκλησία και θα παραδοθούν στην αμφισβητούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εκπρόσωποι του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού είχαν ανακοινώσει προεκλογικά ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν στη νέα Συνέλευση θα είναι η απόσυρση αυτού του νόμου. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικά προβλήματα, όπως η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας, η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και η επίλυση των προβλημάτων που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Όποιος κερδίσει την εξουσία σε αυτήν την κατάσταση θα έχει περισσότερα προβλήματα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση από τη μέρα που το Μαυροβούνιο ανέκτησε την ανεξαρτησία του μέχρι σήμερα.

Όποια κι αν είναι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Μαυροβούνιο, ο Milo Đukanović, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπέστη τη μεγαλύτερή του ήττα σε σχεδόν τριάντα χρόνια διακυβέρνησης.

Προς το παρόν, θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου του κράτους μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2023. Μέχρι τότε όμως πολλά ακόμα μπορούν να αλλάξουν./ibna