Βόρεια Μακεδονία: Εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση με 62 ψήφους

Βόρεια Μακεδονία: Εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση με 62 ψήφους

Με 62 ψήφους λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. 51 βουλευτές καταψήφισαν ενώ κανείς δεν απείχε.

Ο νέος Πρωθυπουργός Zoran Zaev στην τελευταία ομιλία του πριν από την ψηφοφορία είπε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα υπηρετήσει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα και θα υπηρετήσει όλους τους πολίτες.

«Υπάρχει πολύ μίσος, πολύ κακό αίμα, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό. Θέλω να συνεργαστώ και θα κάνω τα πάντα για να συνεργαστώ με την αντιπολίτευση σε θέματα ενδιαφέροντος για το κράτος και τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο θα τους υπηρετήσουμε καλύτερα. Έχουμε συνηθίσει σε σας, όπως λειτουργήσατε τα τελευταία τρία χρόνια, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο εάν δεν αλλάξετε. Εάν εξακολουθείτε να μην έχετε θέση για κανένα ζήτημα για τη χώρα και συνεχίσετε να ισχυρίζεστε ότι το μαύρο είναι λευκό και το λευκό είναι μαύρο», δήλωσε ο Zaev, υπενθυμίζοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 η Βόρεια Μακεδονία θα σηματοδοτήσει 30 χρόνια ανεξαρτησίας, την ημέρα που ο Πρόεδρος Gligorov και o πρωθυπουργός Kljusev στάθηκαν ενωμένοι στις επιθυμίες.

«Ας νικήσουμε την κακία και το μίσος, όπως περιμένουν οι πολίτες. Η δύναμη, η φήμη και η περιουσία από τη φήμη και τα χρήματα – δεν είναι το ιδανικό μου. Το ιδανικό μου είναι να είμαι ευτυχισμένος σε μια χώρα με ευτυχείς πολίτες. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα στα όνειρα της ζωής τους και έχουμε την υποχρέωση να τα πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο Zaev και ευχαρίστησε τους πολίτες για την υποστήριξή τους.

Ο νέος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα χαρακτηρίζεται από θάρρος, σοφία, επιμέλεια και ειλικρίνεια, κυρίως στο εσωτερικό και αποκλειστικά προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα, η οποία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και έχει την απόφαση για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, με δέσμευση και κοινή εργασία θα έχει θεσμούς για τους οποίους θα είναι όλοι υπερήφανοι. Ανακοίνωσε την πλήρη δέσμευσή του για την οικονομία, ενισχύοντας το οικονομικό πρότυπο, προοπτικές για νέους στον ιδιωτικό τομέα, προσελκύοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Μια σταθερή πολιτική περίοδος είναι μπροστά, ένας αποφασιστικός και ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στη μαύρη οικονομία, το έγκλημα και τη διαφθορά, ένα αποτελεσματικό, διαφανές και υπεύθυνο νομικό σύστημα», υποσχέθηκε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται μια σταθερή πολιτική περίοδος, απευθύνοντας έκκληση στους νέους να μείνουν στο σπίτι τους και να μην πάνε στο εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο νομικό σύστημα, το οποίο είπε ότι πρέπει να είναι αποτελεσματικό, διαφανές, δίκαιο και υπόλογο.

«Η καταπολέμηση του συνολικού εγκλήματος και της διαφθοράς στη χώρα θα είναι ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά θέματα. «Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους και οι κάτοχοι αξιωμάτων πρέπει να είναι οι περισσότεροι υπεύθυνοι», δήλωσε ο Zaev.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Timcho Mucunski από το VMRO-DPMNE, εξ ονόματος ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι και πρέπει να αποφασίσουμε πού να πάμε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλιά κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας, απέτυχε να απαντήσει στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες πληρώνουν τα γενικά έξοδα, πώς να παρέχουν μια ανέμελη παιδική ηλικία στα παιδιά τους.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης, οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης επέκριναν κυρίως τον παλιό κυβερνητικό συνασπισμό SDSM-DUI για κακές επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του κράτους δικαίου, της πρόληψης της μετανάστευσης, της κατάστασης της οικονομίας και της αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. . Η νέα κυβέρνηση προέβλεψε ότι θα έχει βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα λόγω της εύθραυστης πλειοψηφίας και το πρόγραμμα εκτιμήθηκε ως μη ρεαλιστικό.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά, τόνισαν ότι κατά την τελευταία περίοδο έλαβαν δύσκολες, σημαντικές και κρατικές αποφάσεις προς το συμφέρον τόσο των πολιτών όσο και του κράτους, ότι αφαίρεσαν το τελευταίο εμπόδιο από την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έφεραν τη χώρα στο ΝΑΤΟ και άρχισαν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ./ibna