Ρουμανία: Σε αυτοσυγκράτηση, ηρεμία και άμεσο διάλογο κάλεσε ο Aurescu τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο

Ρουμανία: Σε αυτοσυγκράτηση, ηρεμία και άμεσο διάλογο κάλεσε ο Aurescu τα εμπλεκόμενα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu συμμετείχε, από τις 27 έως τις 28 Αυγούστου 2020, στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την Τουρκία, ο Υπουργός Bogdan Aurescu επανέλαβε την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε και πάλι για αυτοσυγκράτηση, ηρεμία και άμεσο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για αποσυμφόρηση και επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία. Ανέφερε ότι οποιαδήποτε διαφορά σχετικά με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις θα πρέπει να επιλυθεί αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι “η Ρουμανία είναι ανοιχτή στο να μοιραστεί, τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, την εμπειρογνωμοσύνη που αποκτήθηκε στον τομέα των θαλάσσιων οριοθετήσεων, μετά τη διαδικασία για τη θαλάσσια οριοθέτηση στη Μαύρη Θάλασσα, στη Χάγη, σύμφωνα με το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο.

Ο Bogdan Aurescu πρότεινε επίσης, ως πρώτο βήμα προς την αποκλιμάκωση, τη θέσπιση μορατόριουμ για τις έρευνες στις επίμαχες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου έως ότου επιτευχθούν οι εν λόγω θαλάσσιες οριοθετήσεις είτε μέσω διαπραγματεύσεων, είτε μέσω προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο, όπως το Διεθνές Δικαστήριο (OHE).

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την ανάγκη διατήρησης ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού διαλόγου με την Άγκυρα, δεδομένου του ευρέος φάσματος θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, το εμπόριο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας»./ibna