ΕΕ: Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις Βελιγραδίου-Πρίστινα μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα, δήλωσε ο Stano

ΕΕ: Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις Βελιγραδίου-Πρίστινα μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα, δήλωσε ο Stano

Οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα συνεχιστούν έως ότου βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μια για πάντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ Peter Stano.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για να δοθούν διευκρινήσεις για το τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο μετά την οποία και οι δύο πλευρές εξέδωσαν αντιφατικές δηλώσεις, ο Stano επανέλαβε ότι η ΕΕ ως διαμεσολαβητής δεν θέλει να σχολιάσει “κάθε βήμα” της διαδικασίας.

«Ο στόχος των συνομιλιών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων είναι να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο μεταξύ του Προέδρου της Σερβίας και του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και να συζητήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να προχωρήσει η εξομάλυνση των σχέσεων και να υπάρξει υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας όπου όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν για πάντα» είπε ο Stano.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ πρόσθεσε ότι το καθήκον της ΕΕ, ως κύριου διαμεσολαβητή στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, είναι να επιτρέψει και να διευκολύνει και τις δύο πλευρές να συζητήσουν μεταξύ τους, να βρουν λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να καταλήξουν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου καθοδηγείται μέσω διαλόγου με διαμεσολαβητή την ΕΕ, εντός του οποίου επιλύονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Βοηθάμε τις δύο πλευρές να βρουν κοινές λύσεις και συμβιβασμούς για να κλείσουν αυτά τα ζητήματα» δήλωσε ο Stano.

Ερωτηθείς για την τακτική συνάντηση των ηγετών της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου στις 4 Σεπτεμβρίου στην Ουάσιγκτον και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο Peter Stano επανέλαβε ότι ο διάλογος που υποστηρίζεται από την ΕΕ «εστιάζεται σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία» και την πρόοδο στην πορεία της ΕΕ μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

«Οτιδήποτε άλλο κάνει η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο με άλλα μέρη, και χρησιμεύει ως υποστήριξη σε αυτόν τον διάλογο και φέρνει απτά και βιώσιμα αποτελέσματα στην εξομάλυνση, τον εκσυγχρονισμό και την πορεία της ΕΕ, είναι θετικό», συμπλήρωσε ο Stano.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ και ότι οι Βρυξέλλες ελπίζουν για “θετικό αποτέλεσμα” συνεργασίας και εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, τόνισε ο Stano./ibna