ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από το Gymnich-Στις καλένδες οι κυρώσεις στην Τουρκία

ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από το Gymnich-Στις καλένδες οι κυρώσεις στην Τουρκία

Την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασαν με το πέρας του άτυπου συμβουλίου του Gymnich στο Βερολίνο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Ελλάδα τονίζοντας όμως την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία. Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας ο Maas παρέπεμψε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να αναφέρει τίποτα περί δεσμεύσεων της ΕΕ μέχρι τότε.

Ο Josep Borrell από την πλευρά του κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες σημειώνοντας πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, εννοώντας τον κατάλογο κυρώσεων που συζητήθηκε σήμερα.

Με το πέρας πάντως του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του ύπατου εκπροσώπου, Josep Borrell.

Ο κ. Borrell, προσέθεσε ο Νίκος Δένδιας, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «βασικό επιχείρημα στη διάρκεια της Συνόδου, ήταν οι όποιες πολιτικές αποφάσεις να μην παραπέμπουν σε πολιτικές με επιλεκτική ευαισθησία, σε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Αυτό θα έπρεπε να είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Θεωρώ ότι οι σημερινές αποφάσεις το αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό» κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών./ibna