Β-Ε: Μερική συναίνεση στην Προεδρία για το μεταναστευτικό

Β-Ε: Μερική συναίνεση στην Προεδρία για το μεταναστευτικό

Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Željko Komšić δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή σύνοδος της Προεδρίας της Β-Ε απέφερε μια συγκεκριμένη συναίνεση όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα.

Υπενθύμισε ότι ζητήθηκε συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ασφάλειας της Β-Ε και των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ έχουν επίσης καταβληθεί προσπάθειες για να σταματήσει η είσοδος των μεταναστών και να παρακολουθείται η κυκλοφορία των μεταναστών σε περιπτώσεις όπου εισέρχονται στη Β-Ε.

«Η Προεδρία ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε να εξασφαλίσει πέντε εκατομμύρια KM, τα οποία θα δαπανηθούν κυρίως για ανθρώπινη στέγαση για αυτούς τους ανθρώπους εκτός αστικών περιοχών», εξήγησε.

Είναι της γνώμης ότι, εάν υπάρχει πραγματική θέληση, θα μπορούσε να σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τον καλύτερο έλεγχο των ανατολικών συνόρων από όπου οι μετανάστες, ως επί το πλείστον, εισέρχονται στη Β-Ε.

Εξηγεί ότι ο Υπουργός Cikotić υποχρεώθηκε να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τα Υπουργεία Εσωτερικών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, επειδή υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε πραγματικά αυτά τα ζητήματα με τον σωστό τρόπο, και ο σωστός τρόπος είναι να σταματήσουμε την είσοδο των μεταναστών στη Β-Ε, επειδή έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στη βοσνιακή Krajina, και φυσικά υπάρχει η υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες από τις οποίες καταφθάνει ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών», προσέθεσε ο Komćić.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν και, υπό την έννοια αυτή, έχει συμφωνηθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε Šefik Džaferović στο Πακιστάν για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία θα επέτρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο χώρα προέλευσής τους.

Ο Komši αναφέρθηκε επίσης στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση όσον αφορά την περίοδο πριν από τις τοπικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι η πολιτική ρητορική των αμοιβαίων κατηγοριών στη Β-Ε δε σταματά ποτέ, και δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τους εκλογικούς κύκλους.

Υποστηρίζει ότι είναι δύσκολο να παρακινήσουμε τους πολίτες εν μέσω μιας τόσο βρώμικης εκστρατείας, επειδή δεν έχει πλέον αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και τώρα αναζητούν πιο δίκαιες σχέσεις, χωρίς αμοιβαίες κατηγορίες. /ibna