Βουλγαρία: Δωρεάν το εμβόλιο κατά του COVID-19 στους πολίτες

Βουλγαρία: Δωρεάν το εμβόλιο κατά του COVID-19 στους πολίτες

Δωρεάν θα διατεθεί στους Βούλγαρους πολίτες το εμβόλιο κατά του COVID-19 σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υγείας της Βουλγαρίας Konstantin Angelov από τη Στάρα Ζαγόρα.

«Την επόμενη Παρασκευή έχουμε τηλεδιάσκεψη με όλους τους υπουργούς υγείας από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που θα γίνουν ξεκάθαρες τυχόν ερωτήσεις, ανησυχίες ή οι μηχανισμοί για την παροχή αυτού του εμβολίου»,  πρόσθεσε ο Angelov.

«Γνωρίζετε ότι το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχει επικυρώσει μια συμφωνία που εξουσιοδοτεί την ΕΕ να διαπραγματευτεί ένα εμβόλιο εξ ονόματος όλων των κρατών μελών. Όταν δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, θα είναι απολύτως ασφαλές για τους Βούλγαρους πολίτες. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Αφήστε αυτό το ρεύμα των ανθρώπων που ανησυχούν και πιστεύουν ότι θα συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στη διαδικασία ανοσοποίησης, πρέπεθ να γνωρίζουν ότι αυτό το εμβόλιο θα χορηγηθεί απολύτως εθελοντικά, κατόπιν αιτήματος όλων των Βούλγαρων πολιτών», ανακοίνωσε ο Υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους Βούλγαρους πολίτες που επιθυμούν να το πάρουν.

«Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις ευάλωτες ομάδες των ανθρώπων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτοί είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν χρόνιες ασθένειες, όλοι όσοι είναι υπάλληλοι πρώτης γραμμής, και ο αριθμός τους είναι λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια. Αυτές είναι οι ποσοστώσεις μας, τις οποίες ανακοινώσαμε για τη χορήγηση ενός τέτοιου εμβολίου, και μόλις περάσει όλες τις διαδικασίες πιστοποίησης και εγγραφεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό το εμβόλιο θα παρασχεθεί στους Βούλγαρους πολίτες. Τονίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτό που θα εισαχθεί στη βουλγαρική αγορά θα έχει περάσει όλες τις δοκιμές, δήλωσε ο Angelov.

Δεν υπάρχει εμβόλιο στη Βουλγαρία, κανένα εμβόλιο δεν θα δοκιμαστεί σε κανένα άτομο, το οποίο συζητείται δημόσια. Όταν το εμβόλιο θα βρίσκεται στην επικράτεια της Βουλγαρίας, θα είναι δωρεάν και θα χορηγηθεί εθελοντικά, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Angelov. Πρόσθεσε ότι 2,3 εκατομμύρια είναι ο αριθμός που έχει η Βουλγαρία ως ποσόστωση. Από όσο γνωρίζω, για το πρώτο εμβόλιο, το οποίο παράγεται σήμερα από την Astra Zeneca, περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης και, κατά συνέπεια, τις παραδόσεις αυτού του εμβολίου όταν είναι έτοιμο, πρόσθεσε ο υπουργός./ibna