Μαυροβούνιο: Ερευνητικοί δημοσιογράφοι στο στόχαστρο του ιστοτόπου Impact

Μαυροβούνιο: Ερευνητικοί δημοσιογράφοι στο στόχαστρο του ιστοτόπου Impact

Ο ιστότοπος Udar (Impact) στο Μαυροβούνιο στηλιτεύει αποτελεσματικά τους ερευνητικούς δημοσιογράφους που είναι ασκούν κριτική προς την κυβέρνηση, μαζί με ορισμένους ανεξάρτητους διανοούμενους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ως εχθρούς του κράτους», αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στο άρθρο «Μαυροβούνιο: Κυνήγι μαγισσών απέναντι στους ερευντηικούς δημοσιογράφους παραμονές των κοινοβουλευτικών εκλογών», που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020.

Λίγες μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο στις 30 Αυγούστου, ένας ιστότοπος ειδήσεων εξαπέλυσε επίθεση εναντίον δημοσιογράφων που αμφισβητούν την κυβέρνηση. Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα καταδικάζουν την εκστρατεία και ζητούν να διεξαχθεί σχετική έρευνα. Η κατηγορία δεν είναι καθόλου ασήμαντη στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας που χαρακτηρίζεται από βαθιά κοινωνική πόλωση.

Απεικονίζοντάς τους ως «συνεργάτες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών», ο Udar εκμεταλλεύεται το εθνικιστικό συναίσθημα για να στοχεύσει δημοσιογράφους που καλύπτουν μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς. Κάθε μέρα, προσεγμένα βίντεο στον ιστότοπο «εκθέτουν» νέους δημοσιογράφους και παρέχουν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων «κωδικών ονομάτων» και των Σερβικών «σημείων επαφής».

Οι δημοσιογράφοι που αποτελούν αντικείμενο της εκστρατείας είναι ο Dražen Živković, ο οποίος εργάζεται για τον ιστότοπο ειδήσεων Borba, και δύο δημοσιογράφοι της καθημερινής εφημερίδας Vijesti, Vuk Lajović και Siniša Luković. Ο Luković δήλωσε στην RSF ότι θεωρεί την εκστρατεία εγκληματική πράξη. «Αλλά δεν ξέρω σε ποιον να κάνω απευθυνθώ επ’ αυτού», είπε. Παρόλο που ο Udar είναι πιθανώς στη βάση δεδομένων των Μαυροβούνιων Αρχών, δεν προσδιορίζει τους συγγραφείς και τις πηγές των πληροφοριών του. Αυτό φαίνεται να αποτελεί βασικό στοιχείο της εικόνας της επωνυμίας του ιστότοπου, καθώς δεν αποκαλύπτει ούτε τον ιδιοκτήτη και το προσωπικό του.

Εκτός από την ανάρτηση στον ιστότοπο, τα βίντεο “υποθέσεων” είναι πάντα διαθέσιμα στο YouTube, όπου οι προβολές του καθενός κυμαίνονται σήμερα από περίπου 9.000 έως 20.000 – σε μια χώρα με 600.000 κατοίκους.

«Ο ιστότοπος Udar παραβιάζει σαφώς τη δημοσιογραφική ηθική και αποτελεί απειλή για πραγματικούς δημοσιογράφους», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανικών Γραφείων της RSF. «Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές για την εγγραφή διαδικτυακών μέσων να βεβαιωθούν πως σέβεται τη νομοθεσία για τη διαφάνεια των μέσων ενημέρωσης. Σε καμία περίπτωση αυτό το κυνήγι μαγισσών δεν είναι αποδεκτό, και δεν έχει θέση σε μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι αρχές πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει».

Ο στόχος τέτοιων εκστρατειών λασπολογίας έγκειται στην ονομάτιση δημοσιογράφων που μπορεί στη συνέχεια να γίνουν στόχοι για σωματικές επιθέσεις. Αν και θεωρεί την απειλή πραγματική, ο Luković δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται σαν αυτή να μην υπάρχει. «Αλλά η οικογένειά μου φοβάται και αυτό ασκεί έμμεση πίεση», προσέθεσε.

«Η σοβαρή βία εναντίον δημοσιογράφων στο Μαυροβούνιο συνήθως δεν τιμωρείται. Αυτό συνέβη με την επίθεση του 2007 με τον ερευνητή ελεύθερο επαγγελματία Tufik Softić να μπαίνει στο στόχαστρο, καθώς και με την επίθεση πυροβολισμού του 2018 στην Olivera Lakić, δημοσιογράφο που ερευνά το οργανωμένο έγκλημα. Η δολοφονία του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Duško Jovanović το 2004 παραμένει άλυτη έως σήμερα», αναφέρει η RSF.

Το Μαυροβούνιο κατατάσσεται 105ο από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας Τύπου της RSF 2020, τη δεύτερη χαμηλότερη θέση οποιασδήποτε χώρας σε ΕΕ/Βαλκάνια. /ibna

Με πληροφορίες από rsf.org