Η Κροατία κατέγραψε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία συλλογής δεδομένων ΑΕΠ

Η Κροατία κατέγραψε τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία συλλογής δεδομένων ΑΕΠ

Όπως είχε προβλεφθεί νωρίτερα, η οικονομία της Κροατίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε ιστορική ύφεση ύψους 15,1% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση της από τότε που η χώρα ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία για το ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού .

Η κροατική Στατιστική Υπηρεσία (DZS) δημοσίευσε τις αρχικές εκτιμήσεις της την Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 15,1% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τα μέσα του 2014.

Η πτώση αυτή σηματοδοτεί επίσης τη μεγαλύτερη “βουτιά” από το 1995, όταν η DZS άρχισε να συλλέγει δεδομένα για το ΑΕΠ. Μέχρι τώρα, το ρεκόρ στη συρρίκνωση του ΑΕΠ είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2009, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η απότομη πτώση της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο απορρέει από την πανδημία του κορωνοϊού και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας, η οποία παρέλυσε τις εμπορικές δραστηριότητες από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου.

Λόγω της πανδημίας, σημειώθηκε απότομη πτώση στην ατομική κατανάλωση. Η οικιακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 14% το 2ο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Οι ακαθάριστες επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 14,7% σε ετήσια βάση. Η εξαγωγή εμπορευμάτων και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 40,6%.

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων μειώθηκαν κατά 10,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 67,4%. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν επίσης, κατά 28,1%, με τις εισαγωγές αγαθών να συρρικνώνονται κατά 25,3% και τις εισαγωγές υπηρεσιών κατά 42,5%.

Οι κυβερνητικές δαπάνες, ωστόσο, αυξήθηκαν το 2ο τρίμηνο κατά 0,7% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 14,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 15,1% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία αυτά είναι χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 11,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 14,1% σε ετήσια βάση. /ibna