Αλβανία: Δεν χρειάζεται ανησυχία για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο, είπε ο καθηγητής Krisafi

Αλβανία: Δεν χρειάζεται ανησυχία για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο, είπε ο καθηγητής Krisafi

Έντονες συζητήσεις και ανησυχία προκάλεσε στην αλβανική κυβέρνηση αλλά και την κοινή γνώμη η ανακοίνωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού για την Ευρώπη και την Εξωτερική Πολιτική Gent Cakaj, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα επαγρυπνεί για οποιαδήποτε νομοθετική διαδικασία στη γειτονική χώρα, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην άσκηση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στον θαλάσσιο χώρο που ανήκει σε αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Ksenofon Krisafi θεωρεί παράλογο και αδιαμφισβήτητο παραλογισμό να πιστεύουν στην Αλβανία ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει το εύρος των χωρικών υδάτων της από την ακτή της Κέρκυρας προς τους  Σαράντα έως 12 ναυτικά μίλια.

Σε συνέντευξη του για την εφημερίδα Dita, ο Krisafi υπογραμμίζει ότι οι συγκρούσεις στη λεκάνη του Αιγαίου δεν μπορούν παρά να είναι λυπηρές για τους Αλβανούς, διότι πρόκειται για δύο χώρες φιλικές με την Αλβανία, με τις οποίες είναι συνδεδεμένη με μια ιστορία αναπόφευκτης συνύπαρξης.

Σχολιάζοντας τις φήμες και τις δηλώσεις από την Ελλάδα για την “επέκταση στα 12 μίλια” των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος, ο καθηγητής Ksenofon Krisafi, δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να ανησυχεί την Αλβανία.

«Είναι παράλογο και αδιαμφισβήτητος παραλογισμός να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει το εύρος των χωρικών της υδάτων από την ακτή της Κέρκυρας προς τους Σαράντα στα 12 ναυτικά μίλια. Πρώτον, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτό το πλάτος. Δεύτερον, με βάση το προαναφερθέν άρθρο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Αλβανία έχει αυτό το δικαίωμα στον ίδιο βαθμό. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, των “ειδικών για τα πάντα”, ο λογαριασμός δεν βγαίνει, επειδή οι Έλληνες θα πρέπει να πάνε αρκετά χιλιόμετρα πάνω από τους λόφους των Σαράντα, ενώ οι Αλβανοί θα διασχίζουν κάπου στο κέντρο της χερσαίας επικράτειας του νησιού της Κέρκυρας», τόνισε.

«Με ρωτάτε, πρέπει να ανησυχούμε; Όχι. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Μην ανησυχείτε και μην φοβάστε! Ίσως οι εικόνες που προέρχονται από τις οθόνες διαφόρων τηλεοπτικών καναλιών να είναι πραγματικά τρομακτικές, αλλά είναι επιθυμία όλων των λαών που επιδιώκουν την ειρήνη και την κατανόηση ο λόγος να κυριαρχήσει στα συναισθήματα» συνέχισε ο Krisafi.

«Η πολιτική και των δύο φίλων μας θα έχει τη σοφία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, για να βρουν λύσεις που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», κατέληξε ο Ksenofon Krisafi./ibna