Μαυροβούνιο: Η παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ επιβεβαιώνει την εταιρική σχέση με το Μαυροβούνιο, δηλώνει ο Brajović

Μαυροβούνιο: Η παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ επιβεβαιώνει την εταιρική σχέση με το Μαυροβούνιο, δηλώνει ο Brajović

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Ivan Brajović δέχθηκε την Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και Ειδική Συντονίστρια για την αποστολή βραχυπρόθεσμης παρατήρησης του ΟΑΣΕ για τις Κοινοβουλευτικές Εκλογές στο Μαυροβούνιο, Margareta Cederfelt.

Ο Brajović εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, κάτι που αποτελεί «ακόμη μια επιβεβαίωση της εταιρικής σχέσης με το Μαυροβούνιο». Τόνισε ότι, ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, αυτή η οργάνωση υποστήριξε τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον εκσυγχρονισμό του Μαυροβουνίου, ειδικά αναπτύσσοντας ουσιαστική συνεργασία με το Κοινοβούλιο. Τόνισε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτή την εντολή εργάστηκε εντατικά για τη βελτίωση των εκλογικών νόμων, με στόχο τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού εκλογικού περιβάλλοντος, αλλά, δυστυχώς, δεν είχε την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Είναι αρκετά περίεργο το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία φέρουν αντιρρήσεις για τους εκλογικούς νόμους, δεν θέλουν να ψηφίσουν για την προώθησή τους, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει απαντήσεις σε αυτές τις αντιρρήσεις. Η μόνη εξήγηση που βλέπω είναι ότι χρειάζονται ένα άλλοθι για να υποστηρίξουν ότι οι νομικές προϋποθέσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές δεν έχουν εξασφαλιστεί, μετά την ήττα τους στις εκλογές», τόνισε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου.

Ο Πρόεδρος Brajović τόνισε την πεποίθησή του ότι και αυτή τη φορά, οι πολίτες θα υποστηρίξουν πλήρως ένα πολυεθνικό, πολιτικό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό Μαυροβούνιο που σέβεται την κληρονομιά της διαφορετικότητας, είναι καλός γείτονας, αξιόπιστος σύμμαχος στη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία και το επόμενο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι δεν θα ήταν έκπληξη εάν η αντιπολίτευση προσπαθούσε να θέσει σε κίνδυνο την κανονικότητα της εκλογικής διαδικασίας και να δικαιολογήσει τα κακά εκλογικά της αποτελέσματα με χειραγωγικές δράσεις, σενάρια που είναι ήδη γνωστά και προετοιμασμένα. Είναι ασυνήθιστο και ακατάλληλο να συμπεριληφθεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στις εκλογές στο Μαυροβούνιο, η οποία στηρίζει συνεχώς αυτό το κομμάτι της αντιπολίτευσης, διαταράσσοντας έτσι την αστική αρμονία και την ελεύθερη έκφραση της εκλογικής βούλησης των πολιτών.

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Margareta Cederfelt ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Brajović για την πρόσκληση και επεσήμανε ότι αυτή ήταν η πρώτη αποστολή παρατήρησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Τόνισε ότι η παρουσία διεθνών παρατηρητών αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης, γεγονός που δείχνει για ακόμη μια φορά τη δέσμευση προς το Μαυροβούνιο και τους πολίτες του.

«Οι εκλογές στις 30 Αυγούστου είναι σημαντικές όχι μόνο για την ανάπτυξη του Μαυροβουνίου και την εκπλήρωση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής του. Πολύ περισσότερο, η παρουσία διεθνών παρατηρητών αποτελεί ένδειξη του σταδιακού ανοίγματος της Ευρώπης από τον αποκλεισμό που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό. Ως παρατηρητές, ανυπομονούμε να δούμε ότι το Μαυροβούνιο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Cederfelt.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην επικαιροποιημένη εκλογική νομοθεσία, στον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη διεξαγωγή πολιτικών εκστρατειών, και στις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία. /ibna