Β-Ε: Την άμεση απεμπλοκή του διορισμού ομάδας εμπειρογνωμόνων ζητά ο Košarac

Β-Ε: Την άμεση απεμπλοκή του διορισμού ομάδας εμπειρογνωμόνων ζητά ο Košarac

Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Staša Košarac, επανέλαβε σήμερα πως είναι αποφασισμένος να άρει το βέτο στο διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Trgovska Gora, αποτρέποντας τις προθέσεις της Δημοκρατίας της Κροατίας να κατασκευάσει χώρο υγειονομικής ταφής ραδιενεργών και πυρηνικών αποβλήτων.

Μετά την τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων του πολιτικού τομέα και των αρμόδιων φορέων σχετικά με τις επιπτώσεις της διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στην Trgovska Gora, ο Košarac επεσήμανε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι ως προς αυτό είναι η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.

Επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο και πολιτικά εσφαλμένο για τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε και Υπουργό Εξωτερικών της Β-Ε Bisera Turković να μην επιτρέψει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε την απόφαση να διοριστεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της κατάστασης και των δραστηριοτήτων σχετίζεται με αυτό το ζήτημα.

“Ο αποκλεισμός που προκλήθηκε από τέτοιες ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών μάς διέκοψε σε μια πολύ σημαντική δουλειά, για να αποδείξουμε με βάση στοιχεία επιστημονικής έρευνας ότι η κατασκευή ενός πιθανού χώρου υγειονομικής ταφής στην Trgovska Gora είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στην RS και FBiH”, είπε ο Košarac.

Προσέθεσε ότι, εάν η Β-Ε συνεχίσει με αυτή τη δυναμική και επιτρέπει στην Κροατία να πραγματοποιεί δραστηριότητες, θα είναι σε μια κατάσταση όπου δεν θα είναι σε θέση να αντιδράσει εγκαίρως “, καθώς, σύμφωνα με τη Σύμβαση ESPOO (Σύμβαση για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ένα διασυνοριακό πλαίσιο), η Β-Ε θα είναι σε θέση να αντιδράσει μέσα σε ένα μήνα”, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί πολύ μικρό διάστημα για μια αξιοπρεπή απάντηση στη νέα κατάσταση.

Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Β-Ε επεσήμανε ότι ήταν ικανοποιημένος με την ετοιμότητα της κοινωνίας των πολιτών στη Β-Ε να συμμετάσχει στη διαδικασία και να συμβάλει στην απεμπλοκή του διορισμού της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την Trgovska Gora, σημειώνοντας αυτό το κομμάτι του μη κυβερνητικού τομέα συμμετέχει ήδη στην επίλυση αυτού του προβλήματος. /ibna