Κροατία: Προβλέψεις για μεγάλη πτώση ΑΕΠ

Κροατία: Προβλέψεις για μεγάλη πτώση ΑΕΠ

Η ύφεση στην οικονομία της Κροατίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είναι πιθανό να είναι ξεπεράσει τα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić την Τετάρτη, πριν από την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων που έχουν προγραμματιστεί για μέσα στην εβδομάδα.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου, ο Marić δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια νέα πρόβλεψη για ολόκληρο το χρόνο περίπου στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.

«Περιμένουμε πτώση, μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από αυτήν που είχαμε κατά την τελευταία οικονομική κρίση. Μπορείτε να περιμένετε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς θα κυμανθεί το έτος στο σύνολό του την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της», δήλωσε ο Marić σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ έως σήμερα ανέρχεται σε 8,8%, και σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Έξι αναλυτές δήλωσαν στο HINA ότι ανέμεναν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 13,9% σε ετήσια βάση. Αυτή θα είναι η πρώτη μείωση του ΑΕΠ από τα μέσα του 2014 και η μεγαλύτερη από το 2000.

Ο Marić δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε στηρίξει την οικονομία φέτος με μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ ‘αόριστον.

Πραγματοποιούνται νέα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, από το οποίο η Κροατία αναμένεται να λάβει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, τα οποία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας.

Ο Marić δήλωσε ότι η Κροατία τα πήγε ακόμη καλύτερα με το next generation μηχανισμό της ΕΕ, το σχέδιο ανάκαμψης από τον κορωνοϊό, από το οποίο η χώρα θα εξασφαλίσει 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Είπε ότι η μεγάλη πρόκληση τώρα εναπόκειτο στην άντληση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα του μεγαλύτερου εφικτού ποσού. /ibna