Σλοβενία: Στενότερη συνεργασία του ΥΠΑΜ με το Γερμανικό Υπουργείο

Σλοβενία: Στενότερη συνεργασία του ΥΠΑΜ με το Γερμανικό Υπουργείο

Στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας Matej Tonin συναντήθηκε με τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο ομόλογό του, Annegret Kramp-Karrenbauer και Joao Gomes Cravinho αντίστοιχα.

Η Σλοβενία, μαζί με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την Πορτογαλία, σχηματίζει τη λεγόμενη «τρόικα» χωρών, οι οποίες συμμετέχουν σε ένα 18μηνο πρόγραμμα με κοινά θέματα και μακροπρόθεσμους στόχους της προεδρίας.

Οι Υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, Annegret Kramp-Karrenbauer και Joao Gomeso Cravinho, δέχθηκαν την πρωτοβουλία του Σλοβένου Υπουργού Άμυνας Matej Tonin για πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, οι οποίες θα επιτρέψουν στενότερη ολοκλήρωση και αμοιβαίο συντονισμό. Στη συνέχεια, ο Υπουργός συζήτησε τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και την κοινή συνεργασία στην εφαρμογή του νεοσυσταθέντος μέσου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) και της Στρατηγικής Πυξίδας.

“Στο επίπεδο του Υπουργείου Άμυνας, έχουν προσδιοριστεί έως τώρα τρεις κύριες προτεραιότητες για την περίοδο της σλοβενικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αλλά θα υπόκεινται σε πρόσθετη εναρμόνιση των τελικών αποτελεσμάτων και στόχων στο μέλλον. Οι τομείς περιλαμβάνουν τα Δυτικά Βαλκάνια (ενίσχυση του διαλόγου και μεγαλύτερη συμμετοχή των Δυτικών Βαλκανίων σε κοινές πρωτοβουλίες πολιτικής ασφάλειας και άμυνας), βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ στους τομείς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, των υβριδικών απειλών και της στρατιωτικής κινητικότητας, καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του αμυντικού συστήματος”, σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας σε δήλωση.

Μετά την τριμερή συνάντηση, ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin συμμετείχε στην υπουργική συνάντηση μιας ομάδας 21 χωρών που συμμετείχαν στο Concept of Leading States υπό την ηγεσία της Γερμανίας. Η ιδέα επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ δημιουργώντας μεγαλύτερους σχηματισμούς αποτελούμενους από εθνικές συνεισφορές που συμπληρώνουν τις πυρηνικές δυνατότητες της Γερμανίας. Η συζήτηση βασίστηκε στην Τέταρτη Έκθεση Προόδου, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία μιας δύναμης υψηλής επιφυλακής, ειδικά για τη συμμετοχή στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Η Σλοβενία ​​προσχώρησε στον όμιλο τον Ιούνιο του 2018 και συμμετέχει στο σύμπλεγμα CBRN (πυρηνική-ραδιολογική-χημική-βιολογική άμυνα) και στην Πολυεθνική Ομάδα Αεροπορίας, ενώ διερευνά επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλες ομάδες, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την αμυντική της συνεργασία με τη Γερμανία σε υψηλότερο επίπεδο. /ibna