Ρουμανία: Στο Βερολίνο για το Gymnich ο Aurescu

Ρουμανία: Στο Βερολίνο για το Gymnich ο Aurescu

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu θα συμμετάσχει, το διάστημα 27-28 Αυγούστου 2020, στο Βερολίνο, στην άτυπη συνάντηση Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας.

Η ατζέντα των συζητήσεων είναι ευρεία και εστιάζεται σε σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και, ταυτόχρονα, καθορίζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στη ‘γειτονιά’ της Ένωσης. Έτσι, οι συνεδριάσεις εργασίας θα ασχοληθούν με την κατάσταση στη Λευκορωσία, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και στο πλαίσιο των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης, τη γεωπολιτική επίπτωση της πανδημίας COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με τον διεθνή ρόλο της ΕΕ”.

Σε ότι αφορά στο θέμα της Λευκορωσίας, ο Υπουργός κ. Aurescu αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μην απαντήσει κατάλληλα στις καταδικαστέες ενέργειες του καθεστώτος στο  Minsk και ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του ότι “έχει ξεκινήσει διαδικασία για την παροχή εθελοντικής οικονομικής ενίσχυσης 100.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια έτους 2020, που διαχειρίζεται το ΥΠΕΞ και η Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη   (RoAid), για τη στήριξη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της κοινωνίας των πολιτών της Λευκορωσίας.

Οι Υπουργοί θα κάνουν επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, στο πλαίσιο της διατήρησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να εντοπίσουν λύσεις για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο και να διατυπώσουν σκέψεις σχετικά με το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με αυτόν τον στρατηγικό εταίρο. Ο Υπουργός Bogdan Aurescu θα επαναλάβει τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα και  συμμετοχής των μερών σε διαπραγματεύσεις στη βάση των νομίμων συμφερόντων τους, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με σύντομη αναφορά στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, που «θα συζητηθούν υπό το πρίσμα των στόχων της ΕΕ και του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», και τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, με έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορέσει να προστατεύσει και να εδραιώσει τα συμφέροντα και την επιρροή της στο εξωτερικό.

Πριν τη συνάντηση Gymnich θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών  Gabriel Ashkenazi, με τον οποίο θα συζητηθούν οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, οι προοπτικές της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ. Ο Υπουργός Bogdan Aurescu θα επαναλάβει τη θέση της Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία, η μόνη βιώσιμη επιλογή για την Ειρηνευτική Διαδικασία είναι η λύση των δύο κρατών, στην οποία οι πλευρές μπορούν να φτάσουν μόνο με συμμετοχή σε άμεσες διαπραγματεύσεις, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και θα στηρίξει την ενίσχυση της σχέσης και του διαλόγου ΕΕ-Ισραήλ./ibna