Τουρκία: Με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Μολδαβίας συναντήθηκε ο Cavusoglu

Τουρκία: Με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Μολδαβίας συναντήθηκε ο Cavusoglu

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην Μολδαβία όπου είχε σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις τόσο με τον ομόλογο του Oleg Țulea όσο και συναντήσεις εργασίας με τον Πρόεδρο Igor Dodon και τον Πρωθυπουργό Ion Chicu. Επίσης ο Cavosoglu παρευρέθει στις 27 Αυγούστου, στην επίσημη τελετή εγκαινίων του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Comrat.

Κατά την συνάντηση του Cavusoglu με τον Igor Dodon ο Πρόεδρος της Μολδαβίας, χαιρέτισε την παρουσία του αρχηγού της τουρκικής διπλωματίας στη χώρα, σημειώνοντας με ικανοποίηση τον ανερχόμενο χαρακτήρα των διμερών σχέσεων μεταξύ Μολδαβίας και Τουρκίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της χώρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε στο Chisinau, η οποία είναι ένας υπο-μηχανισμός του Συμβουλίου για τη στρατηγική συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Τουρκίας.

Αυτός ο μηχανισμός δημιουργήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη στο Chisinau, τον Οκτώβριο του 2018, του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, κατά την υπογραφή της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Η πρώτη σύνοδος του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Άγκυρα.

Ο Μολδαβός Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την βοήθεια της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία, ο Πρόεδρος της χώρας χαιρέτισε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ο έβδομος εμπορικός εταίρος (με μερίδιο περίπου 7%) και ο έβδομος επενδυτής στη Μολδαβία. Επί του παρόντος, περισσότερες από 1.200 τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα, με επενδύσεις να ανέρχονται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο λέι.

Επίσης ο Πρωθυπουργός Ion Chicu συναντήθηκε με τον Mevlüt Çavușoglu, όπου οι δυο αξιωματούχοι εκτίμησαν την ανοδική δυναμική του πολιτικού διαλόγου Μολδαβίας-Τουρκίας και το αναβαθμισμένο επίπεδο διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς

Ο Πρωθυπουργός Chicu ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Τουρκίας για την ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε στη Μολδαβία για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποίησε η κυβέρνηση της Άγκυρας στη χώρα.

‘Όσον αφορά την συνεδρίαση της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό την ηγεσία των δυο Υπουργών Εξωτερικών περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στη διμερή ατζέντα όπως: o πολιτικός-διπλωματικός διάλογος, οι εμπορικές-οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις, η συνεργασία στον τομέα των προξενικών υποθέσεων, τα θέματα που αφορούν στην Υπερδνειστερία, τα θέματα ασφάλειας, καθώς και η αλληλεπίδραση εντός περιφερειακών πρωτοβουλιών και διεθνών οργανισμών. Ταυτόχρονα, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στους στόχους συνεργασίας για την επόμενη περίοδο και για την προπαρασκευαστική ατζέντα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στο Chisinau,  το 2021.

Ο Oleg Tulea ευχαρίστησε την Τουρκία για την οικονομική και τεχνική βοήθεια που παρείχε στη χώρα μέσω της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), η οποία διέθεσε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τα τελευταία 25 χρόνια και υλοποίησε με τοπικούς εταίρους περισσότερα από 400 έργα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά την τρέχουσα επίσκεψη, η τουρκική πλευρά δώρισε σε ιδρύματα ιατρικό εξοπλισμό για το εθνικό σύστημα υγείας και μηχανογραφικό εξοπλισμό που απευθύνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Μολδαβίας.

Ο Mevlüt Çavuşoğlu εξέφρασε την πρόθεσή του να εμβαθύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις. «Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 400 επενδυτικά και αναπτυξιακά έργα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, εκ των οποίων 100 στην Gagauzia. Το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στο Comrat είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών εδώ. Θα εξυπηρετήσει ολόκληρο το νότιο τμήμα της χώρας. Ήρθα σήμερα, στο Chisinau με πολλά ιατρικά είδη, αλλά και με tablet, φορητούς υπολογιστές για τους μαθητές. Σύντομα θα παραδώσουμε τους απαιτούμενους 50 αναπνευστήρες, και μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζω να μπορούμε να παραδώσουμε τα 200 νέα ασθενοφόρα που απαιτούνται για το ιατρικό σύστημα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η επίσκεψή μου συμπίπτει με την 29η επέτειο της ανεξαρτησίας και με την ευκαιρία αυτή συγχαίρω τον λαό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας », δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

1255 επιχειρήσεις τουρκικής ιδιοκτησίας λειτουργούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, με επενδύσεις σε εγγεγραμμένο κεφάλαιο ύψους 989.267 εκατομμύρια λέι. Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δωρεάς στην Υγεία , που υπεγράφη στην αρχή της πανδημίας, η τουρκική πλευρά δώρισε: 30.000 μάσκες N95, 10.000 προστατευτικές στολές, 5.000 προστατευτικά γυαλιά, 10.000 ζευγάρια γαντιών, 10.000 παπούτσια (σαμπό), έναν τόνο απολυμαντικό χεριών./ibna