Κύπρος: Άμεση εξέταση των περιπτώσεων που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα ζητά η ΕΕ

Κύπρος: Άμεση εξέταση των περιπτώσεων που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα ζητά η ΕΕ

Την άμεση εξέταση όλων των περιπτώσεων επενδυτών που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα, αλλά και τη λήψη δραστικών μέτρων, επιθυμεί να δει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Την ώρα που ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Νουρής παραχωρούσε συνέντευξη τύπου, απορρίπτοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Al Jazeera, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωνε πως αναμένουν να δουν ανακλήσεις διαβατηρίων που δόθηκαν σε επενδυτές σε όσες περιπτώσεις προκύπτουν  παραβάσεις.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι λόγω της φύσεως τους τέτοιες αποφάσεις για παροχή υπηκοότητας έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ. «Αυτοί οι κίνδυνοι ενισχύονται από το γεγονός πως μέχρι πρόσφατα δεν ήταν εφικτό να αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα από επενδυτές αν διαφαινόταν πως δημιουργούν κινδύνους ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά για να σημειώσει, ωστόσο, τις εξαγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης, ότι θα επανεξετάσει όλες τις προηγούμενες αιτήσεις. «Η Κομισιόν αναμένει πως η επανεξέταση θα είναι ενδελεχής και τα αποτελέσματά της θα εφαρμοστούν τάχιστα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο εννοώντας τις ανακλήσεις διαβατηρίων όπου εντοπίζονται παρατυπίες ή παρανομίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η ανάκληση τριών διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν μέσω του επενδυτικού προγράμματος. «Ναι, υπάρχει η πολιτική βούληση στην κυπριακή κυβέρνηση εάν και εφόσον τεκμηριώνονται συγκεκριμένες υποθέσεις για τις οποίες συντρέχει λόγος ανάκλησης των διαβατηρίων όπως αυτές που το Υπουργικό Συμβούλιο ανακάλεσε τον Ιούνιο, τρεις τον αριθμό, τότε θα προβούμε στις ανακλήσεις, αλλά δεν είναι θέμα δημόσιου διαλόγου», δήλωσε ο υπουργός.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αν και επανέλαβε πως είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους να θέσει τους όρους για απόκτηση και ανάκληση υπηκοότητας, εντούτοις, θα πρέπει να έχουν πάντα υπόψη το Ενωσιακό Δίκαιο. Επανέλαβε δε, πως η Επιτροπή έχει θέσει κατά συχνά διαστήματα τις ανησυχίες της για τα προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών και συγκεκριμένα τα ρίσκα που εμπερικλείουν και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με θέματα ασφάλειας, ξεπλύματος χρήματος, φορο-αποφυγής και διαφθοράς, κάτι που αναφέρεται και στην έκθεση της Επιτροπής του Ιανουαρίου του 2019. «Η επιτροπή έχει θέσει και απευθείας τις ανησυχίες της στις κυπριακές Αρχές (μέσω επιστολής του επιτρόπου Reynders τον περασμένο Απρίλιο)».

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε πως δεν τίθεται θέμα διακοπής του προγράμματος και πως με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πρόσφατα, το πρόγραμμα θωρακίζεται πλήρως. «Η κυπριακή Κυβέρνηση, ένα κυρίαρχο κράτος, αποφασίζουμε εμείς, και έχουμε συνεκτιμήσει ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον  η λειτουργία του προγράμματος είναι εξαιρετικά επωφελής για τη χώρα σε πολλούς τομείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι όλες οι υποθέσεις που αφορούν στα 117 ονόματα που δημοσιοποίησε το Al Jazeera έχουν ελεγχθεί από τη μονάδα πολιτογραφήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών./ibna