Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Trump

Τουρκία: Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan-Trump

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συζήτησε τηλεφωνικά τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με τον Αμερικανό ομόλογό του την Τετάρτη, ιδιαίτερα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Recep Tayyip Erdogan υπενθύμισε στον Donald Trump ότι η Τουρκία δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία απέδειξε με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα.

Η Ελλάδα αμφισβήτησε την τρέχουσα ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να κυλήσει στο τουρκικό θαλάσσιο έδαφος με βάση μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

Ο Αναπληρωτής Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Judd Deere μίλησε επίσης για το τηλεφώνημα Trump Erdogan.

«Ο Πρόεδρος Trump επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν για διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα», ανέφερε στο Twitter.

Ξεχωριστά, ο Deere είπε επίσης ότι ο Trump μίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε διμερή και περιφερειακά θέματα.

Είπε επίσης ότι ο Trump “εξέφρασε ανησυχία” για την αυξημένη ένταση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο./ibna