Ρουμανία: Αναποφάσιστο ακόμα το UDMR για την πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση

Ρουμανία: Αναποφάσιστο ακόμα το UDMR για την πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση

Το UDMR θα αποφασίσει την ημέρα της ψηφοφορίας εάν θα υποστηρίξει ή όχι την πρόταση μομφής του PSD εναντίον της κυβέρνησης, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Ένωσης Kelemen Hunor σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Adevarul. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν είχε διαπραγματευτεί με το PSD υπέρ της πρότασης και ότι δεν είχε καμία συζήτηση ούτε με το PNL, προσθέτοντας ωστόσο ότι το UDMR είχε «χίλιους λόγους» να επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης.

Ο Kelemen Hunor είπε ότι το UDMR θα λάβει μια «εξαιρετικά λογική» απόφαση, επειδή δεν θέλει να είναι «παράπλευρη απώλεια» σε έναν πολιτικό πόλεμο που δεν είναι δικός του.

Σύμφωνα με τον Kelemen Hunor, υπάρχουν τρία σενάρια που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη εάν περάσει η πρόταση μομφής, αλλά η καλύτερη λύση θα ήταν να σχηματιστεί ένας συνασπισμός με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Κατά την πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές, ένας συνασπισμός PNL – USR PLUS – UDMR θα ήταν “μία από τις εφικτές επιλογές” που θα έδινε μεγαλύτερη σταθερότητα, κατέληξε.

Παρόλο που οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες ανακοίνωσαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι θα λάμβαναν απόφαση χθες, σχετικά με την ημερομηνία της συζήτησης και την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση σε αυτό το σημείο ακόμη.

Ταυτόχρονα, το PSD φαίνεται ανίκανο να σταματήσει τη μετακόμιση των τοπικών εκλεγμένων αξιωματούχων και βουλευτών του στο PNL. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές κοντά στο PSD, προβλέπονται δύο ημερομηνίες για την πρόταση μομφής, 31 Αυγούστου ή 14 Σεπτεμβρίου.

Τοπικές Εκλογές

Το Γραφείο Εκλογών του Δήμου του Βουκουρεστίου δημοσίευσε τον κατάλογο των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές. Δεκαοκτώ υποψήφιοι θα συναγωνιστούν στις εκλογές στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 για τη θέση του Δημάρχου της Πρωτεύουσας. Ο Τύπος αναφέρει ότι η υποψηφιότητα του επιχειρηματία Viorel Cataramă, του οποίου περισσότερες από 94.000 υπογραφές υποστηρικτών είχαν ακυρωθεί λόγω «προφανούς ομοιότητας», απορρίφθηκε από το Γραφείο Εκλογών.

Στους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται η σημερινή Δήμαρχος, Gabriela Firea (PSD), ο βουλευτής Nicuşor Dan (υποστηρίζεται από τη συμμαχία PNL και USR – PLUS), ο ευρωβουλευτής Traian Băsescu (PMP), ο γερουσιαστής Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), ο πρώην Υπουργός Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, Ilan Laufer (Κόμμα Ισχύς Εθνικής Ταυτότητας) και του Bogdan Stanoevici (Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), πρώην υπουργός  αρμόδιος για τους Ρουμάνους  της Διασποράς./ibna